• Novinky

            • Microsoft ŠTC- pre študentov zaujímajúcich sa o IT

            • Zaujíma ťa IT, chceš spoznať ako to funguje v Microsofte, zdokonaliť sa v prezentačných zručnostiach, alebo sa naučiť niečo o Microsoft Office, sieťach či programovaní? Máš chuť sa rozvíjať a makať na sebe a mať niečo navyše od svojich rovesníkov? Tak potom je Microsoft ŠTC niečo pre teba.

               

              Čo je Microsoft ŠTC?

              Microsoft ŠTC je elitný program pre stredoškolákov, ktorí majú chuť sa vzdelávať a rozvíjať svoje schopnosti v oblasti IT. Ponúka možnosti spoznávať zaujímavých ľudí z tohto odvetvia, zúčastňovať sa rôznych konferencií ale aj stáže či letnej školy v Microsofte. Program nie je len pre ľudí čo programujú alebo majú odborné skúsenosti s prácou s technológiami. Najpodstatnejšia je chuť sa rozvíjať, učiť a zodpovedný prístup. Program je plne preplatený spoločnosťou Microsoft a jediné, čo musíte obetovať je váš čas a ochota.

               

              Ako prebieha prihlasovanie?

              Prihlásiť do programu sa dá do 24.11. na webovej stránke stc.microsoft.sk. Ďalšou fázou sú neformálne pohovory cez Skype konajúce sa v decembri a poslednou fázou je výberové konanie v Bratislave, ktoré prebehne tiež v decembri. Počas konania musíte za pomoci krátkej prezentácie presvedčiť porotu, že práve vy ste jeden z uchádzačov, ktorí si zaslúžia miesto v ŠTC. Výsledky sa dozviete mailom.

               

              Ako vyzerá začiatok?

              Ak ste jeden z tých, ktorých vyberú, stretnete sa prvý krát v Bratislave, sídle slovenského Microsoftu. Na úvodnom stretnutí sa dozviete všetky potrebné informácie, spoznáte skvelý kolektív a aj dvoch ľudí, ktorí zastrešujú celý tento program – Zuzku Molčanovú a Jiřího Chytila. Od teraz už je všetko na tom, akú chuť máte sa vzdelávať a koľko času a energie ste schopný obetovať.

               

              Čo mne prinieslo ŠTC?

              Program sa delí na tri trimestre. Momentálne som v druhom, a už som spoznal veľa zaujímavých ľudí, zúčastnil sa množstva konferencií, ale aj týždňovej stáže v Microsofte či Letnej školy. Na stretnutiach, čo bývajú v Bratislave, je vždy pripravený obohacujúci program a väčšinou príde aj nejaký zaujímavý externý hosť.

               

              Prihlásiť sa môžeš do 24. novembra na stránke stc.microsoft.sk. Tešíme sa na teba!

              text a foto :  Jakub Arbet, 3.roč.

            • Halloween

            • Každoročne v tomto  období zažíva škola netradičnú atmosféru - po  chodbách sa premávajú duchovia, strašidlá a  iné kreatúry.

            • Štipendium na štúdium v zahraničí

            • Vo štvrtok, 26.10., sa uskutočnila beseda s Katarínou Krížkovou z Open Society Foundation, ktorá ponúka štipendiá pre študentov gymnázií na súkromné školy v USA a Veľkej Británii. Zúčastnili sa aj absovelti programu ASSIST Kristína Benediková (Y5) a Christian Filt (Y4), ktorí hovorili o svojich skúsenostiach v zahraničí. Nádejní budúci štipendisti z prvého a druhého ročníka prejavili veľký záujem a dúfame, že sa im podarí prebojovať sa až do zahraničia.

            • Medzinárodný deň školských knižníc u nás

            • Dňa 23. 10. 2017  sa pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc uskutočnilo čítanie vybraných titulov od rôznych autorov. Počas dňa si žiaci mohli zakúpiť knihy. Cieľom podujatia bolo podporiť dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového. Veríme, že sa Vám podujatie páčilo a tešíme sa na ďalší ročník. 

            • The Autumn Academy

            • Between October 18th and 21st, 2017 our teachers took part in The Autumn Academy: Democratic School for All in Bratislava. The training course was aimed at strengthening a culture of democracy and inclusiveness at schools through further development of participants´ competences in Citizenship and Human Rights Education. Our school team has been preparing an action plan. The last phase of the project is the implementation of the action plan. The teachers returned with very positive experiences and are ready to use their knowledge in our school.

              We enclose some photos from The Autumn Academy. 

            • Sučiansky debatný turnaj

            • Debatnú sezónu 2017/2018 sme otvorili Sučianskym debatným turnajom, kde rezonovali názory na dvojakú kvalitu potravín v EÚ a dôležitosť európskeho kultúrneho dedičstva. Tento ročník turnaja prebehol v rámci projektu Euroscola, do ktorého sme sa po roku opäť zapojili. Bol prvou príležitosťou pre našich nových debatérov zmerať si sily. Kto zvíťazil? Tím DeJoBa v zložení Barbora Papíková, Jozef Vaňko a Denis Gero. Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme.

            • Spoznali sme ďalšiu z (ne)poznaných tvárí W. Shakespeara

            • Niet  sporu o tom, že Skrotenie zlej ženy (uvádzané aj ako Skrotenie čertice) sa otvorene hlási k renesančnej bujarosti, k radostnému vyvádzaniu, k rozkoši fabulovať a vymýšľať, vyludzovať úsmev a radosť. Divadelný kritik V. Štefko  však uvádza: „Režisér najnovšieho uvedenia Skrotenia zlej ženy v Činohre Slovenského národného divadla, Peter Mikulík, sa rozhodol pre iný prístup a posunul poetiku tvorby  skôr k francúzskemu rokoku. Vytvoril inscenáciu uhladenú, solídnu i vkusnú, slovom peknoduchú a tiež pekne upratanú.“

              Napriek tomu mnohí študenti zostali zaskočení  scénami, ktoré už uhladenú bujarosť a vyvádzanie  sprostredkovali. Na tomto príklade vidíme, aké je dôležité neustále rozširovať vedomosti o svetovo známych autoroch, ktorí sú často vnímaní a škatuľkovaní do jedného žánru (napr. tragédie). Aj preto sme veľmi radi, že 45 žiakov našej školy mohlo priamou účasťou na divadelnom predstavení v SND v Bratislave spoznať ďalšiu z doteraz nepoznaných tvárí W. Shakespeara.

            • Historicky prví bronzoví absolventi Duke of Edinburgh

            • V minulom školskom roku sa naša škola po prvýkrát zapojila do programu The Duke of Edinburgh´s International Award. Spomedzi desiatich účastníkov sa piatim – Dominike Cigánikovej, Michaelovi Dobrotovi, Kataríne Karásekovej, Dominike Kovačovičovej a Zuzane Nikodemovej - podarilo úspešne splniť všetky ciele bronzovej úrovne, a tak si dňa 18. septembra 2017 na Trenčianskom hrade slávnostne prevzali ocenenie. Cenu im odovzdal  veľvyslanec Spojeného kráľovstva Andrew Garth a Peter Irikovský.

              Oceneným srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov pri plnení cieľov striebornej úrovne.

            • GBASáci výletujú

            • Koniec školského roka sa na všetkých školách už tradične nesie v duchu rôznych výletov. Ani naši druháci sa nedali zahanbiť a vybrali sa na turistickú prechádzku do Vlkolínca, kde poobdivovali malebné dreveničky. Z Vlkolínca prešli popri minizoo svižným krokom do Hrabova, kde si úspešne otestovali svoje schopnosti a odvahu      v lanovom parku Tarzánia. Bolo im super a už sa tešia na ďalší výlet o rok v júni.

                  

            • Projekt Create & Control má za sebou prvý rok fungovania

            • V stredu, 28. 6. bol na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave slávnostne zavŕšený prvý rok fungovania projektu Create & Control, ktorý založili a vedú dve naše  študentky, Michaela Knošková a Adriána Repáňová. Stredoškoláci v ňom vedú vlastnú fiktívnu krajinu a riešia zadané úlohy, počas celého roka sa taktiež zúčastňujú Žilinských summitov, kde riešia dané problémy a učia sa riadeniu vlastného štátu. Projekt vedie mladých ľudí k tomu, aby získali praktické skúsenosti s fungovaním štátu a jeho inštitúcií a naučili sa komunikovať o verejných veciach. Nad projektom prevzal záštitu slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH,EĽS), ktorý úspešným tímom odovzdal vecné ceny a víťazov pozval na návštevu sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu.  Do prvého ročníka projektu Create & Control sa zapojilo celkovo 85 študentov z celého Slovenska, ktorí vytvorili 10 krajín. Zvíťazila vláda fiktívnej krajiny Asfar s číslom 8 z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch.

              Gratulujeme !

               

          • Adaptačný program  prvého ročníka
            • Adaptačný program prvého ročníka

            • ADAPTAČNÝ TÝŽDEŇ

              Tak a je to oficiálne – prváci sa úspešne adaptovali a po týždni plnom zážitkov sú pripravení vykročiť inou formou zábavy – formou učenia a vzdelávania sa. Adaptačný týždeň všetci prežili v zdraví, hoci sa to nezaobišlo bez otlakov a zodratých topánok. Náročný sa ukázal najmä výstup na chatu pod Magurou, ktorý preveril nielen pevnosť obuvi, ale aj schopnosť vzájomne si pomôcť a povzbudiť sa. Niektorí si pri chate zahrali šach, iní opekali jablká, banány či pizza rožky.

              Počas 4 dní sa taktiež spoznávali Sučany( teraz už všetci vedie aké čísla sú to na evanjelickom kostole), Martin( Múzeum Andreja Kmeťa sa niesol v znamení krochkania a smiechu) či areál školy. Prváci sa porozprávali s pánom riaditeľom, dvomi psychologičkami, zúčastnili debaty debatného krúžku a dozvedeli, že kluby čakajú len na nich. Veríme, že zvyšok roka sa bude niesť v podobnom radostnom duchu.

                

                 

               

            • Viedeň

            • Tento rok nám  Viedeň otvorila aj svoju  letnú náruč a umožnila nám obdivovať krásy jej zámkov, fontán, rozkvitnutých záhrad. V rámci exkurzie nám dopriala aj    pohľad  na kvalitné umenie  a technické výdobytky doby.

               

                  

            • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE HODŽOVA ESEJ 2017

            • Vyhodnotenie 13. ročníka literárnej súťaže Hodžova esej 2017

               

              1.miesto          Lucia Magáthová      (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

              2.miesto          Ema Šlesarová         (Stredná zdravotnícka škola, Trnava)

              3.miesto          Klára Deketová         (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

               

              Cena starostu obce Sučany  

              Nora Mlynáriková (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

              Cena riaditeľa Ústavu politických vied SAV v Bratislave          

              Jakub Mazúr   (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza)

              Cena mesta Martin

              Aneta Uherčíková (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

                

            • Spráchnivené drevo druhým

            • Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo 

            • Ako postaviť Spráchnivené drevo 

            • Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo Spráchnivené drevo ​​​​​​​

            • Dni Milana Hodžu - výstup na Malý Kriváň 

            • Dňa 23.6. 2017 sa uskutočnil alternatívny výchovno-vzdelávací program spojený s výstupom na malofatranský Malý Kriváň  organizovaný obcou Sučany pri príležitosti dní Milana Hodžu.