• Novinky

            • Triedne ZRPŠ, individuálne konzultácie pre rodičov

            • Vážení rodičia, prišiel čas na vyhodnotenie tretieho štvrťroka tohto školského roka 2013/2014, preto Vás srdečne pozývame na konzultácie s vyučujúcimi v jednotlivých predmetoch. Možnosť osobného stretnutia s vyučujúcim budete mať dňa 11.4.2014, t.j. v piatok od 14.15 do 16.30 h. Využite tento čas a príďte sa informovať o výsledkoch Vášho dieťaťa, o tých pochvaly hodných, ale prípadne sa aj poradiť, ak existujú možnosti zlepšenia.

              V prípade potreby si môžete v predstihu individuálne dohodnúť s príslušným vyučujúcim neskorší, príp. aj skorší čas konzultácie.

              Ak uznáte za vhodné, môžete si zorganizovať aj triedne ZRPŠ.

              Pokiaľ nemáte možnosť osobne sa zúčastniť konzultácií, kontaktujte prosím vyučujúceho v niektorý iný pracovný deň telefonicky na čísle školy: 043/4293474 (rozvrh vyučujúcich nájdete na priloženom linku: http://gbas.edupage.org/timetable/ pod ikonkou Učitelia) alebo cez školský e-mail: gbas@gbas.sk.

              V daný deň Vás budú vyučujúci očakávať v miestnostiach podľa tabuľky, ktorá bude zverejnená v časti Dokumenty, pod názvom KONZULTÁCIE apríl 2014.

              Tešíme sa na Vašu účasť.     

               

               

               

               

               


               

            • Labutie jazero

            • Po krátko trvajúcej zime sme sa 12. 3. 2014 opäť vybrali na dlhšiu cestu do Bratislavy za jediným cieľom – navštíviť SND a zúčastniť sa jedného z najznámejších baletných predstavení – Labutie jazero. Žiaci mohli porovnávať prvky ruskej ľudovej slovesnosti pretavené do majstrovského baletného tanca a podmaňujúcej hudby Piotra Iľjiča Čajkovského. Romantický príbeh princa Siegfrieda a krásnej princeznej Odetty si podmanil srdcia aj našich žiakov, pretože na základe veľkého záujmu o predstavenie sa chystáme navštíviť Labutie jazero opäť 30. apríla. Už teraz sa veľmi tešíme! 

            • Valentínska kvapka krvi

            • Dňa 11. 3. 2014 sme sa už druhýkrát v tomto školskom roku zapojili do humánnej akcie, ktorej cieľom je darovať najvzácnejšiu tekutinu tým, ktorí ju potrebujú. NTS z Martina prišla opäť priamo do školy. Príjemne prekvapil predovšetkým počet darcov, ktorý sa tento raz zastavil na počte 33. Všetkým, ktorí našli odvahu a aj takto preukázali, že majú pochopenie pre potreby iných, vrúcne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

                

            • Euroscola 2014

            • Zurich - Štrasburg - Brusel

               V dňoch 18. 2. – 24. 2. 2014 sa 23 žiakov našej školy po úspešnom zapojení do projektu Euroscola 2014 zúčastnili modelového zasadania v Európskom parlamente v Štrasburgu a vyskúšali si, aké to je rokovať v pozícii europoslanca. Diskutovalo sa na témy: Zamestnanosť mladých, Kvalita života v Európe, Investovanie v Európe, Európsky rok zosúladenia pracovného a rodinného života atď. Naši žiaci opäť preukázali dobrú pripravenosť k diskutovaným témam, ako aj výborné jazykové znalosti, o čom svedčí úspech zvolenia troch zástupcov do pozície prezidentov a zapájanie sa ostatných našich žiakov do živej diskusie.

              Ceste do Európskeho parlamentu predchádzala zastávka v Zurichu, neskôr dvojdňové pobudnutie v Štrasburgu a následný presun do Bruselu. Všetky mestá sme sa snažili čo najviac spoznať najmä po kultúrnej stránke, preto sme navštívili okrem dominantných katedrál aj množstvo múzeí a známych pamiatok.

              Aj napriek fyzicky náročnému šesťdňovému maratónu sme si okrem únavy priniesli domov množstvo neopísateľných zážitkov a odhodlanosť pokračovať v projekte Euroscola aj v budúcnosti. 

               

               

            • 3. narodeniny školského časopisu sme oslávili s Adelou Banášovou

            • Školský časopis Karis študuje spolu s nami už tretí rok. Jeho narodeniny sme sa rozhodli osláviť v komornej atmosfére školského klubu a pozvali sme k tomu aj známu slovenskú moderátorku Adelu Banášovú.

              Beseda sa uskutočnila v stredu 26. februára o 13. hodine. Hosťa privítal potlesk nadšených žiakov a po usadení sme sa pustili do rozhovoru plného vtipných zážitkov, úsmevných situácií, odhalených tajomstiev i životných lekcií. Veľmi príjemnú atmosféru umocnilo vnímavé a zvedavé publikum, ale aj Adelina bezprostrednosť, pohotovosť a múdrosť.

              Na záver spoločného poobedia nám Adela rozkrojila narodeninovú tortu a napísala pozdrav do školskej kroniky.

              V mene redakcie školského časopisu by sme týmto chceli poďakovať Adele, že prijala naše pozvanie a, samozrejme, všetkým zúčastneným.

               

              Za redakciu Karisu Valentína Pechová

            • JEDEN SVET

            • V stredu 29.1.2013 sa v našej škole uskutočnilo premietanie filmov z medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. Festival, ktorý sa na Slovensku koná už štrnástykrát sa komplexne zaoberá ľudsko-právnymi a globálnymi témami. Celodenné premietanie filmov z festivalu, organizované enviromentálnym klubom Bakelita, malo u študentov veľký úspech. Zúčastnilo sa ho viac ako dvesto študentov všetkých ročníkov.  Filmy boli z rôznych oblastí takže si každý mohol nájsť niečo, čo ho zaujíma. 

              Zoznam premietaných filmov aj s popisom:

              Krv v mobile

              8:10-9:50 (1.,2. hodina)

              Napadlo vám niekedy, že sa vo vašom mobile môžu skrývať vzácne minerály postriekané krvou obetí vojny v Demokratickej republike Kongo? A že každým zavolaním nepriamo podporujete najväčší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny, ktorému za posledných pätnásť rokov padlo za obeť päť miliónov ľudí? Nie, to nie je žart, bez vzácnych minerálov, ktorých drvivá väčšina pochádza z ilegálnych baní v tejto zemi, by sa totiž váš mobil nezaobišiel. Detská práca, prostitúcia neplnoletých dievčat, smrť zavalením a prestrelky medzi členmi miestnych gangov sú tu každodennou realitou. Rovnako ako všadeprítomná korupcia v celej Demokratickej republike Kongo.

               

              Nedáme sa umlčať

              10:00-10:55 (3. hodina)

              V roku 2011 vyšli obyvatelia arabských krajín do ulíc bojovať za svoje práva. Tvorcovia snímky zaznamenali niekoľko príbehov mladých ľudí, ktorí už nedokázali ďalej mlčať. Snímka dokončená v lete 2011 ponúka ucelený pohľad na priebeh revolúcií v troch rôznych krajinách, v Tunisku, v Egypte a v Libanone, a ukazuje až prekvapivo veľké množstvo zhodných rysov medzi jednotlivými protestmi.

               

              Bieloruský sen

              11:00-11:55 (4. hodina)

              Je príbehom mladého človeka z Minska, ktorý väčšinu svojho života prežil v krajine riadenej diktátorom. Na pozadí sfalšovaných volieb, brutálnych represií a vážnej ekonomickej krízy film približuje, ako stále viac ľudí v „najstabilnejšej“ postsovietskej krajine začína žiadať zmenu. Je to príbeh o tom, ako režim môže zničiť človeka, ale aj ako si človek vie nájsť svoju vlastnú slobodu v štáte, ktorý má nad ním absolútnu moc. Bieloruský sen je prvý nezávislý dokumentárny film, ktorý sleduje udalosti v Bielorusku po prezidentských voľbách v roku 2010.

               

              Vitarián

              12:00-12:55 (5. hodina)

              Tom má trinásť rokov a je len surovú stravu, rovnako ako jeho matka.  Matka trvá na tom, že varené jedlo je pre Toma jedovaté, a úrady oponujú, že Tomov fyzický a psychický vývoj zodpovedá podľa tabuliek Svetovej zdravotníckej organizácie podvyživenému dieťaťu v Afrike. Pred kamerou sa odohráva kultivovaný spor, ktorý dáva priestor obom pohľadom a je na divákoch, ku ktorému názoru sa priklonia.

               

              Na bulvári zlomených snov

              13:15-13:40 (6. hodina)

              Obetí obchodovania s ľuďmi na celom svete je približne 21 miliónov. Nie sú to len ženy, ktoré sú nútené k prostitúcii, ale rovnako bývajú obchodovaní aj muži a deti, a to za účelom nútenej práce alebo núteného žobrania. Obete obchodovania s ľuďmi pochádzajú zo Slovenska a smerujú hlavne do Veľkej Británie, Nemecka, Rakúska či Českej republiky. Nie každá ponúkaná práca v zahraničí s „výhodnými platovými podmienkami“ je naozaj výhodná.

               

               

              Drahý Mandela

              14:00-15:30 (8.,9. hodina)

              Keď bol Nelson Mandela v roku 1994 zvolený prezidentom Juhoafrickej republiky, bol to pre mnohých obyvateľov krajiny zázračný okamih. S pádom nenávideného apartheidu ľudia uverili v lepšiu budúcnosť pre všetkých, vrátane chudobných, živoriacich v drevotrieskových chatrčiach na okrajoch veľkých miest. O sedemnásť rokov neskôr sa tento sen pre mnohých definitívne rozplynul. Hlavným sklamaním sa stal nenaplnený sľub prezidenta Mandelu, že zaručí všetkým obyvateľom slumov bývanie v skutočných domoch. Pútavo spracovaný film Drahý Mandela prináša príbeh občianskeho hnutia Abahlali, v ktorom sa spojili obyvatelia chudobných štvrtí proti diskriminačnému zákonu, ktorý ich vyháňal z ich domovov. Aktivisti sa vo svojej snahe dovolať sa práva uchýlili k nevídanému činu: napadli tento zákon iniciovaný v JAR takmer posvätným Africkým národným kongresom – stranou Nelsona Mandelu – pred Ústavným súdom. Málokto očakával odozvu, akú tento čin v celej krajine spôsobil.

               

               

            • Kniha ako umelecké dielo

            •  

              S knihou sa stretávame denne. Vnímame ju ako nositeľa myšlienok, vážneho slova, ale aj zábavy, relaxu. V Turčianskej galérii v Martine je od novembra 2013 výstava Trienále umenia knihy – vnímanej ako výtvarný originál. Tzv. autorská kniha sa viaže na taký formát knihy alebo objekt, kde sa primárny záujem autora, ale aj diváka koncentruje na vizuálnu stránku diela.

                 V rámci seminára Dejiny umenia sme aj my piataci 23. 1. 2014 navštívili expozíciu v galérii. Na dvoch poschodiach nás prekvapila zaujímavá a bohatá škála pohľadu výtvarných umelcov 4 krajín (Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska) na knihu: klasické až najmodernejšie technológie, kreativita, nadhľad, recesia, záhada... Spôsob komunikácie medzi dielom a návštevníkmi výstavy je mnohokrát vyjadrený čisto vizuálnymi prostriedkami, bez použitia textu. Keď si nasadíte pripravené rukavice, pokojne si môžete exempláre chytiť, zalistovať v nich. A nebojte sa, že nebudete všetkému „rozumieť“ – v galérii sú k dispozícii lektori, ale predovšetkým otvorte dvere svojej predstavivosti.

                 Ak ste sa ešte s ničím takým nestretli, máte stále šancu výstavu navštíviť – do 10. marca 2014. Potom až o ďalšie 3 roky na 3. ročníku Trienále umenia knihy Martin 2016.

               

               

            • Poďakovanie

            •  

              Ďakujeme všetkým účastníkom Dňa otvorených dverí za návštevu. 176 návštevníkov vyplnilo a odovzdalo dotazník, ktorého vyhodnotenie môžete nájsť pod ikonkou „Dokumenty“. Vaše odpovede, názory a postrehy nám pomôžu pri príprave a skvalitnení Dňa otvorených dverí v budúcom školskom roku.

               

               

            • OZNAM - EXKURZIA DO VEĽKEJ BRITÁNIE 1.ROČNÍK

            • Prosím všetkých žiakov 1.ročníka, aby do konca decembra zaslali vyplnené tlačivo "Student Information Sheet " aj s fotografiou na mail: mmindekova@yahoo.fr.

              Tlačivo nájdete pod ikonkou "Dokumenty".

            • PRETESTOVANIE

            • Študijný fond, n. o. a ZRPŠ pri Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu ponúka uchádzačom o štúdium na strednej škole vzdelávací program

               

              „ PRETESTOVANIE“

               

              s cieľom poskytnúť účastníkom možnosť overiť svoje znalosti (schopnosti, zručnosti, vedomosti) zvládnuť talentovú skúšku a štúdium na strednej škole gymnaziálneho typu a to formou  riešenia  testov, ktoré boli použité na prijímacích skúškach v predchádzajúcich rokoch v Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu  v Sučanoch.

               

              V sobotu 25. januára 2014 program začína.  Z úloh vyberáme:

                         

                                                  slovenský jazyk a literatúra

                                                                                                                          ?

              Určite slovný druh slov:

               

              odtrhnutý, chatrný, hľa

               

                                                                                                                          N

              V ktorých možnostiach sú správne priradené umelecké prostriedky?

               

              1)   tulipán krútil nad tým hlavou - personifikácia

              2)   žihľava popálila ruky - metonymia

              3)   odtrhnutý tulipán povie - animácia

              4)   chatrný priateľ – epiteton

               

                                                                          matematika

                                                                                                                          N

              V školskej knižnici je kniha vydaná v roku MDCCXLV. Budova školy bola postavená v roku MCMXXVIII. Ktoré tvrdenia sú pravdivé?

               

              1)   Budova školy je o 183 rokov staršia ako kniha.

              2)   Budova školy bola postavená pred 82 rokmi.

              3)   V roku 2028 bude budova školy storočná.

              4)   Kniha bola vydaná v 17. storočí.

                                                                                                                              ?

              Pán Novák cestoval autom tri dni. Po prvom dni mal podľa tachometra prejdených 381 km, po druhom dni 753 km a po treťom dni 1 236 km.  Koľko kilometrov prešiel pán Novák  priemerne každý deň?

               

              Viac informácií poskytneme v diskusnom fóre na Dni otvorených dverí alebo ich nájdete na www.gbas.sk pod ikonkou Študijný fond, n.o.

               

              Tešíme sa na vás

               

               

            • Christmas evening school 19.12.2013

            • Dňa 19.12. 2013 sa uskutoční Christmas evening school- Vianočná večerná škola o 15h- 20.30 h v priestoroch našej školy. Pripravili sme mnoho zaujímavých workshopov ako cooking workshop, dancing worshop, hudobné a kultúrne  činnosti. Nebude chýbať ani výroba vianočných ozdôb.

               

               

            • OZNAM - EXKURZIA DO VEĽKEJ BRITÁNIE 1.ROČNÍK

            • Prosím všetkých žiakov prvého ročníka, aby najneskôr do 19.decembra 2013 potvrdili svoj záujem o účast resp. neúčasť na poznávacej výchovno - vzdelávacej exkurzii do Veľkej Británie odovzdaním riadne vyplneného ústrižku z časti Language programme in Devon na strane 2, v kabinete FRJ, 4.poschodie Mgr. Mindekovej.

              Informovaný súhlas nájdete pod ikonkou "DOKUMENTY"

               

               

               

            • NAJLEPŠIE ŠKOLY

            • Najlepšie základné a stredné školy (rebríček úspešnosti ich žiakov) prevzaté z www.sme.sk (2.12.2013)

              Najlepšia základná škola je v Banskej Bystrici, odborná škola v Trnave a gymnázium v Sučanoch.

              Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy zverejnil rebríček základných škôl, stredných odborných škôl a gymnázií.

              Hodnotenie je pre každý typ školy osobitné, do úvahy sa berú výsledky za ostatné štyri roky. Pri ZŠ to sú Testovanie 9 a mimoriadne výsledky žiakov; pri SOŠ a gymnáziách ide o externú časť písomných maturít, mimoriadne výsledky žiakov a nezamestnanosť absolventov. 

              Hodnotenie nehovorí o kvalite škôl, ale o výsledkoch žiakov. INEKO zverejňuje prvú polovicu z hodnotených škôl. Ak ste nejakú školu v rebríčku nenašli, pravdepodobne bude v druhej polovici, alebo nesplnila kritériá pre zaradenie do hodnotenia.

              Do úvahy sa brali iba tie školy, ktoré mali za posledné 4 roky aspoň 80 testovaných, resp. zmaturovaných žiakov a 80 absolventov.

               

              Umiestnenie
              za SR - 2013

              Skóre 2013

              Kraj

              Názov

              Ulica

              Obec

              Skóre 2012

              Umiestnenie
              za SR - 2012

              1

              7.98

              Žilinský

              Bilingválne gymnázium

              Komenského 215

              Sučany

              7.75

              2

              2

              7.62

              Bratislavský

              Spojená škola-Gymnázium

              Novohradská 3

              Bratislava - Ružinov

              7.82

              1

              3

              7.59

              Trenčiansky

              Gymnázium M.R.Štefanika

              Športová 41

              Nové Mesto nad Váhom

              7.18

              11

              4

              7.58

              Košický

              Gymnázium

              Poštová 9

              Košice - Staré Mesto

              7.75

              3

              5

              7.49

              Žilinský

              Gymnázium bilingválne

              Tomáša Ružičku 3

              Žilina

              7.62

              5

              6

              7.36

              Nitriansky

              Gymnázium A. Vrábla

              Mierová 5

              Levice

              7.48

              6

              7

              7.34

              Košický

              Gymnázium P. J.Šafárika

              Ul. akademika Hronca 1

              Rožňava

              7.09

              12

              8

              7.29

              Prešovský

              Spojená škola - Gym

              Dominika Tatarku 7

              Poprad

              7.44

              7

              9

              7.24

              Bratislavský

              Gymnázium

              Grösslingová 18

              Bratislava - Staré Mesto

              7.66

              4

              10

              7.2

              Prešovský

              Súkromné gymnázium

              Solivarská 28

              Prešov

              6.93

              13

               

               

               

            • Vážení rodičia,

              pedagogická rada pri Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu na svojom zasadnutí dňa 14.novembra 2013 prerokovala výchovno – vzdelávacie výsledky za 1.štvrťrok školského roka 2013/2014 a prijala opatrenia na elimináciu nežiadúcich javov a ich odstránenie.

              Oznámenia o zhoršenom, prípadne slabom prospechu Vášho dieťaťa z jednotlivých predmetov nájdete v elektronickej žiackej knižke v časti „Poznámky“. 

              Triedne zasadnutia ZRPŠ a osobné stretnutia s vyučujúcimi v piatok 22.novembra 2013 sú príležitosťou na konzultovanie spoločných krokov pri riešení výchovno-vzdelávacích problémov.

               

               

            • Od váhania k sebadarovaniu

            • Dňa 7. 11. 2013 sa konečne podarilo aj v našej škole uskutočniť výnimočnú akciu, ktorú väčšina z nás pozná pod názvom Študentská kvapka krvi. Sme radi, že naši žiaci okrem vedomostí  ukázali aj veľkého ľudského ducha a kus pochopenia pre potreby iných. Svedčí o tom počet darcov, ktorý prekročil naše plánované očakávania a zastavil sa na počte 38. Teší nás aj fakt, že takmer polovica zúčastnených žiakov bola darovať krv prvýkrát a mohla si vyskúšať, aké je to dať kúsok seba pre iných. Cieľ viesť žiakov k humanite a solidarite voči ostatným sa teda do poslednej bodky naplnil. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s Národnou transfúznou službou v Martine a zároveň sme im vďační za to, že si k nám našli cestu. Ďakujeme, samozrejme, aj všetkým zúčastneným, ktorí prekonali strach či pohodlie a dokázali, že nastupujúca mladá generácia ľudí má v sebe pochopenie pre potreby iných a môže byť príkladom ďalším.