• Novinky

            • Halloween 2023

            • Žiaci nášho gymnázia ani tento rok nenechali nič na náhodu a počas osláv Halloweenu dokázali , že kreativite sa medze nekladú a že naša škola je miestom, kde sa môžete stať kýmkoľvek, kým si práve želáte byť. Po chodbách sa prechádzali krásne a dôsledne premyslené kostýmy superhrdinov, strašidiel a iných rozprávkových alebo filmových osobností, čo premenilo školu na miesto rôznych svetov a príbehov.

            • Stretnutie prvých učiteľov nášho gymnázia

            • Stretnutia ľudí bývajú náhodné, ale aj organizované a dlho pripravované.

              To naše – prvých pedagógov sučianskeho gymnázia – vzniklo spontánne s jasným cieľom stretnúť sa po mnohých rokoch, zaspomínať si na začiatky života tejto školy, potešiť sa z prítomnosti tých, ktorí s nadšením pripravovali podmienky pre prvých absolventov bilingválneho štúdia od roku 1991.

              20. októbra 2023 sme teda strávili na pôde školy prvú časť dvojdňového stretnutia, zvítali sme sa niektorí takmer po tridsiatich rokoch, oprášili mnohé spomienky. Priestor dostali aj súčasní žiaci na krátku diskusiu a návštevu sme zakončili prehliadkou vynovenej školy.

              Ďakujeme za krásne spoločné chvíle.

            • Súťaž v prednese poézie Koyšove Ladce

            • Dňa 20. októbra 2023 sa uskutočnil 24. ročník celoštátnej súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej ľúbostnej poézie KOYŠOVE LADCE. Zúčastnila sa jej i naša žiačka N. Ferenčáková, ktorá získala 2. miesto.

              Blahoželáme!

            • Aj v moderovaní sme jednotky

            • 19. októbra 2023 sa v Makovického dome konalo regionálne kolo súťaže Sárova Bystrica. Mladí moderátori sa naživo predviedli v piatich disciplínach – spravodajstvo, reklama, interview a moderovanie vlastnej relácie. Domáca príprava spočívala aj v tvorbe reportáže, ktorú si každý účastník natočil, nastrihal a prezentoval vo forme videozáznamu. Zúčastnení si prostredníctvom súťaže kultivujú svoj materinský jazyk, svoje vystupovanie a sebaprezentáciu. Odborná porota v zložení Michaela Pastorková, Lucia Langová a Viera Strýčková rozhodla, že do krajského kola postúpia Natália Ferenčáková z 1. miesta a Ondrej Štrkolec z 2. miesta v prvej kategórii od 15 – 18 rokov. V druhej vekovej kategórii od 19 – 25 rokov postúpil z 1. miesta Tobiáš Kozman.

              Blahoželáme!

            • Festival vedy a techniky AMAVET 2023

            • Asociácia pre mládež, vedu a techniku tento rok usporiada už 26. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023, jedného z najvýznamnejších podujatí pre mladých nadšencov vedy a techniky na Slovensku.

              Dnes 20.10.2023 sa dve žiačky z našej školy zúčastnili krajského kola Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023 v Žiline. Dominika a Karin prezentovali svoje vedecké projekty v oblasti biológie na vysokej odbornej úrovni, čo zaujalo porotu a obidve postúpili do celoslovenského finále v Bratislave.

              Dievčatá, blahoželáme vám, tešíme sa s vami a prajeme vám veľa úspechov vo finále!

            • Noc výskumníkov

            • V posledný septembrový piatok sme sa vybrali do Žiliny na Noc výskumníkov, vedeckú výstavu zaoberajúcu sa viacerými odbormi chémie, dopravy, matematiky, robotiky... Tento rok bola témou umelá inteligencia (AI) a jej využitie a pomoc. Organizátori si pripravili veľa interaktívnych aktivít, čím prehĺbili všeobecný zážitok a celú exkurziu urobili veľmi zaujímavou. Pozrieť sme si mohli konzistenciu rozličných látok, vidieť mikroorganizmy a hmyz pod mikroskopom, vyskúšať si kvízy o vynálezoch a dokonca sa niečo dozvedieť o histórií a digitalizácii kníh a LP platní. Ďalej sme sa pozreli napríklad aj na to, ako termálne kamery pomáhajú doktorom vo svete určiť diagnózu pacientom, či na to, ako ASMR psychologicky ovplyvňuje a pôsobí v komerčnej oblasti.
              Radi by sme sa všetkým vedcom a odborníkom poďakovali za priblíženie vecí, ku ktorým by sme sa v bežnom dni nedostali.  Celá exkurzia nám rozšírila obzory a pomohla nám vo výbere vysokých škôl.

            • Naše úspechy v Škole reportáže

            • Dňa 29.9.2023 sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže Škola reportáže s vydavateľstvom Absynt. Zavŕšili sme tak našu celoročnú aktivitu čítania vybraných kníh z tohto vydavateľstva, tvorbu recenzií, reportáži a rečníckych prejavov. Z tohto ročníka súťaže sme si odniesli okrem nadobudnutých zručností i ocenenia.

              3. miesto v kategórii Recenzia – Branislav Juhás, Linda Mičicová

              2. miesto v kategórií Recenzia – Terézia Komačková

              3. miesto v kategórií Rečníctvo – Paulína Stanková

              2. miesto v kategórií Rečníctvo – Matúš Píš

              Organizátorom súťaže ďakujeme a tešíme sa na ďalší ročník.