• Novinky

            • Gratulujeme

            • Natália Ferenčáková opäť potvrdila svoj talent v ďalšej recitačnej súťaži!  Tentokrát 23.3.2024 dokázala, že má cit aj pre interpretáciu prednesu duchovnej prózy.  V súťaži ...a Slovo bolo u Boha... získala v celoslovenskom kole krásne 2. miesto.

              K výsledku jej srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

            • Gratulujeme

            • Dňa 21.3.2024 sa náš tím v zložení Laury Lakatošovej, Ninky Kučerovej Samuela Peterca zúčastnil dekanátneho (okresného) kola Biblickej olympiády v Martine. V konkurencii ďalších stredných škôl z Martina sme obhájili prvenstvo z minulého roka a zabezpečili si postup do diecézneho kola.

              Súťažiacim gratulujeme a držíme palce!

            • Environmentálna prednáška

            • While the fourth years were sweating over their Slovak examinations on 12th March 2024, the other students were treated to a visit from Ing. Juraj Žiak of the Spoločnosť pre vzdelávanie a environmentálnu výchovu.

              The first part of his talk gave practical advice on what to do if you encounter a bear in the wild; information about the local area, its ecology and why bear encounters are becoming more common; and interesting details about how local organisations monitor the bear population, how the situation is changing and the ongoing discussions concerning solutions to the problems that exist.

              The second part was focused on the work of his animal shelter in Nolčovo, and gave opportunities for students to encounter animals, such as two beautiful owls, close up. The students engaged enthusiastically with the programme and most took full advantage of the experiences that it offered. 

            • Gratulujeme

            • Dňa 9. 2. sa v Košiciach konalo celoslovenské kolo recitačnej a speváckej súťaže Ruské slovo, kde Žilinský kraj po víťazstve v Krajskom kole reprezentovali naši žiaci Natália Ferenčáková, v kategórii próza a Ondrej Štrkolec, v kategórii sólový spev. V silnej konkurencii nakoniec Ondrej Štrkolec získal 2. miesto a Natália Ferenčáková 3. miesto.
              Srdečne blahoželáme!

            • HODŽOVA ESEJ 2024

            • Bilingválne gymnázium Milana Hodžu
              vyhlasuje 

              pod záštitou predsedu vlády SR

              20. ročník súťaže

              HODŽOVA ESEJ 2024

              na tému: 

              "Naše členstvo v Európskej únii včera a dnes. Názorové postoje mladej generácie. Výhody a riziká, hodnoty a obmedzenia." pri príležitosti 20 výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie.

              Výrok  Dr. Hodžu: 

              "Slobodu a bezpečnosť malých národov  môže zaručiť jedine ich federácia a dobrovoľné spojenie suverenít, vytvorenie relatívne silného celku znamená bezpochyby viac než ustavičné nebezpečenstvo straty suverenity bez akejkoľvek kompenzácie."

              (Milan Hodža: Federácia v strednej Európe a iné štúdie. s. 33)

              Vaše eseje zasielajte najneskôr do 10. júna 2024 na adresu: esej@gbas.sk

              Neváhajte a zapojte sa do súťaže, môžete získať rôzne ceny a pre prvé tri eseje sú pripravené tieto ocenenia:

              1. miesto:  finančná prémia         vo        výške   300,-

              2. miesto:  finančná prémia         vo        výške   200,-

              3. miesto:  finančná prémia         vo        výške   100,-

            • Chlapci suverénne do krajského kola v basketbale SŠ

            • Basketbalisti napodobnili svoje spolužiačky a suverénnym spôsobom s celkovým pomerom bodov 112:26 zvíťazili vo všetkých 4 zápasoch, ktoré na turnaji absolvovali. 

              V termíne 16.4.2024 budú tretí krát v rade bojovať o postup na finálový turnaj majstrovstiev SR v basketbale stredných škôl.

              Silnej generácii chlapcov prajeme, aby im to na tretí pokus konečne vyšlo.

            • Basketbalové reprezentantky zvíťazili v okresnom kole

            • Dievčatá dominantným spôsobom s pomerom bodov 103:14 zvíťazili vo všetkých 4 zápasoch, ktoré na turnaji absolvovali a po 4 krát v sérii si vybojovali postup do krajského kola.

              Dievčatám gratulujeme a podobný výsledok im želáme aj v krajskom kole :)

            • Gratulujeme

            • Gratulujeme študentke 4.A Silvii Sekerkovej, ktorá sa v krajskom kole Olympiády ľudských práv umiestnila na postupovom 7. mieste.
              Držíme jej palce v reprezentovaní školy v celoslovenskej súťaži. 

            • 1.miesto v krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Naša škola sa aj tento rok zapojila do Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V krajskom kole v Žiline nás v kategórii B reprezentoval Peter Oswald a v kategórii A Agáta Lukáčová. Nakoniec sa Petrovi podarilo úspešne zdolať všetky 3 náročné časti súťaže a vybojovať 1. miesto, čím si zabezpečil postup do celoslovenského kola.
              Srdečne gratulujeme a držíme palce!

            • Gratulujeme

            • Dňa 9. februára 2024 sa naši žiaci Samuel Peterec a Andrej Šušol zúčastnili na krajskom kole olympiády vo francúzskom jazyku. V silnej konkurencii, kde o postupových miestach rozhodovali detaily sa umiestnili nasledovne: v kategórii 2A obsadil Samuel Peterec 1. miesto a v kategórii 2B Andrej Šušol 3. miesto.
              Srdečne im blahoželáme!

            • Krajské kolo recitačnej a speváckej súťaže

            • 1. februára sa dvaja naši super talentovaní žiaci zúčastnili 18. ročníka krajského kola recitačnej a spevackej súťaže Ruské slovo, ktoré sa konalo v Rajci. Piatak Ondrej Štrkolec si vyspieval 1. miesto v kategórii sólový spev s piesňou Vysockého a druháčka Natália Ferenčáková, aj keď je v  ruskom jazyku len začiatočník,  zvíťazila v kategórii próza. Obaja podali úžasný výkon a postúpili do celoslovenského kola.
              Srdečne blahoželáme!

            • Naša žiačka opäť bodovala v recitačnej súťaži

            • Natália Ferenčáková sa 8.2.2024 zúčastnila ďalšej recitačnej súťaže ... A Slovo bolo u Boha.... V krajskom kole prednesu obsadila 1. miesto, čo jej zabezpečilo postup do celoslovenského kola.

              K výsledku srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

            • Erfolg kommt, wenn du tuts, was du liebst

            • Dňa 18.1.2024 sa naše žiačky P. Stanková, N. Rybárová, H. Kmeťová a P. Kovácsová zúčastnili okresného kola Olympiády v nemeckom jazyku. Dievčatá prišli a ukázali, že robiť, to čo ich baví, prináša ovocie v podobe víťazstva.

              N. Rybárová 1. miesto v kategórii 2A

              P. Stanková 2.miesto v kategórii 2A

              P. Kovácsová 1.miesto v kategórii 2B

              H. Kmeťová 2. miesto v kategórii 2B
               

              Blahoželáme!!!.

            • Predvianočný výlet do Ostravy

            • Dňa 20.12. 2023 si žiaci piateho ročníka a pani učiteľky M. Očková a Z. Brosinger urobili predvianočný poznávací výlet do Ostravy. O vede, svete a človeku sa niečo nové naučili v múzeu „Velký svět techniky“ a vianočnú atmosféru mali možnosť načerpať na miestnych trhoch. Žiaci a pani učiteľky sa vrátili oddýchnutí, naladení na nadchádzajúce sviatky s množstvom pekných spomienok.

              Ďakujeme pani učiteľkám za zorganizovanie tohto pekného zážitku.

            • Christmas assembly

            • Posledný vyučovací deň v kalendárnom roku už tradične patril Christmas assembly. Žiaci aj učitelia sa zhromaždili v telocvični a pred Vianocami sa rozlúčili vo veľkom štýle. A zábava to bola požehnaná! Vystupujúci sa ukázali v tom najlepšom svetle a svojím programom nás príjemne naladili na blížiace sa vianočné sviatky.

            • Kúsok zo seba v predvianočnom čase

            • Najväčší darček, ktorý môžeš niekomu dať je tvoj čas. Pretože, keď niekomu daruješ svoj čas, daruješ mu kúsok seba. V tomto duchu sme sa  my žiaci V. a II. ročníka nášho gymnázia rozhodli obdarovať dňa 12. decembra klientov zariadenia pre seniorov Dom dobrého Pastiera v Sučanoch. Veselé tóny ľudových piesní zazneli priestormi tohto zariadenia v podaní Ch. Chlepka a Ch. Tordu. Hra na akordeón a veselý spev vyvolali slzy dojatia, spomienky a povzbudili klientov Domu dobrého Pastiera k spevu. Hudba a spev nás 20 - ročných spriatelili s klientmi, a tak nadviazať rozhovor po posledných tónoch piesní nebolo vôbec ťažké. A veru bolo to krásne vidieť medzigeneračné rozhovory. Ťažšie bolo odísť, no radosť z tvárí obdarovaných priam sršala.

              Otázka zostáva, kto koho obdaroval? 

            • Stretnutia nášho žiaka v Národnej rade Slovenskej republiky

            • Náš žiak, podpredseda Študentskej rady stredných škôl, Samuel Remenár sa podieľal na minulotýždňových stretnutiach s predsedníčkou školského výboru Paulou Puškárovou, členom výboru a poslancom NR SR Branislavom Gröhlingom, s odborom vzdelávania ministerstva zdravotníctva a podpredsedom NR SR Michalom Šimečkom.

              Témami boli okrem bezpečnosti na školách aj výsledky testovania PISA, či predstavenie návrhov reforiem na zlepšenie kvality a atraktivity SOŠ.

              Veríme, že aktivity našich žiakov budú v dohľadnej dobe prinášať svoje ovocie pre všetkých stredoškolákov na Slovensku a držíme im v ich angažovanosti palce!

            • Beseda o literatúre, prospešnosti čítania a všeličom inom...

            • V rámci celoslovenského projektu Klubu čitateľov slovenskej literatúry sa niektorí žiaci 4. a 5. ročníka mohli osobne stretnúť s vydavateľom kníh Kolomanom Bagalom a známym spisovateľom Pavlom Rankovom, ktorého doteraz  poznali z hodín literatúry len na základe čítania jeho kníh. Bola to pre všetkých zainteresovaných výnimočná a zaujímavá skúsenosť, pretože sa nestáva často, aby sa o literatúre diskutovalo priamo s jej tvorcom a vydavateľom. Pán Bagala pri tejto príležitosti daroval škole knihy súčasnej literatúry, ktoré budú  k dispozícii v školskej knižnici. Na záver už len konštatujeme, že beseda predčila naše očakávania a opäť sa nám potvrdila stará známa pravda, že čítať sa oplatí!

            • Venček

            • 1. december bol výnimočný pre druhákov tým, že absolvovali venček, ktorý má svoje miesto medzi kultúrnymi podujatiami školy už dlhé roky. Žiaci od septembra poctivo každý pondelok trénovali v telocvični a zrejme to stálo za to, lebo zvládli náročné spoločenské tance na výbornej úrovni a slávnosť si užili tak, akoby to bola ich stužková slávnosť. Unavení, vysmiati a dobre naladení odchádzali domov v skorých ranných hodinách nielen žiaci, ale aj ich hrdí rodičia a triedni učitelia. 

            • Návšteva Štátnej opery

            • Po dlhšej dobe sme v škole opäť nadviazali na tradíciu navštevovať kultúrne inštitúcie aj mimo mesta Martin, a tak sme si to 29. novembra namierili rovno do Štátnej opery v Banskej Bystrici na predstavenie Rusalka. Napäto sme sledovali dej príbehu o vzťahu človeka a sveta prírodných živlov, o tragických následkoch stretnutia týchto dvoch svetov, o treste a odpustení. Veselo prežitá cesta autobusom len umocnila dojem z príjemne prežitého večera.
              Tešíme sa na ďalšie predstavenia!