• Novinky

            • Gratulujeme

            • Dňa 9. 2. sa v Košiciach konalo celoslovenské kolo recitačnej a speváckej súťaže Ruské slovo, kde Žilinský kraj po víťazstve v Krajskom kole reprezentovali naši žiaci Natália Ferenčáková, v kategórii próza a Ondrej Štrkolec, v kategórii sólový spev. V silnej konkurencii nakoniec Ondrej Štrkolec získal 2. miesto a Natália Ferenčáková 3. miesto.
              Srdečne blahoželáme!

            • HODŽOVA ESEJ 2024

            • Bilingválne gymnázium Milana Hodžu
              vyhlasuje 

              pod záštitou predsedu vlády SR

              20. ročník súťaže

              HODŽOVA ESEJ 2024

              na tému: 

              "Naše členstvo v Európskej únii včera a dnes. Názorové postoje mladej generácie. Výhody a riziká, hodnoty a obmedzenia." pri príležitosti 20 výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie.

              Výrok  Dr. Hodžu: 

              "Slobodu a bezpečnosť malých národov  môže zaručiť jedine ich federácia a dobrovoľné spojenie suverenít, vytvorenie relatívne silného celku znamená bezpochyby viac než ustavičné nebezpečenstvo straty suverenity bez akejkoľvek kompenzácie."

              (Milan Hodža: Federácia v strednej Európe a iné štúdie. s. 33)

              Vaše eseje zasielajte najneskôr do 10. júna 2024 na adresu: esej@gbas.sk

              Neváhajte a zapojte sa do súťaže, môžete získať rôzne ceny a pre prvé tri eseje sú pripravené tieto ocenenia:

              1. miesto:  finančná prémia         vo        výške   300,-

              2. miesto:  finančná prémia         vo        výške   200,-

              3. miesto:  finančná prémia         vo        výške   100,-

            • Chlapci suverénne do krajského kola v basketbale SŠ

            • Basketbalisti napodobnili svoje spolužiačky a suverénnym spôsobom s celkovým pomerom bodov 112:26 zvíťazili vo všetkých 4 zápasoch, ktoré na turnaji absolvovali. 

              V termíne 16.4.2024 budú tretí krát v rade bojovať o postup na finálový turnaj majstrovstiev SR v basketbale stredných škôl.

              Silnej generácii chlapcov prajeme, aby im to na tretí pokus konečne vyšlo.

            • Basketbalové reprezentantky zvíťazili v okresnom kole

            • Dievčatá dominantným spôsobom s pomerom bodov 103:14 zvíťazili vo všetkých 4 zápasoch, ktoré na turnaji absolvovali a po 4 krát v sérii si vybojovali postup do krajského kola.

              Dievčatám gratulujeme a podobný výsledok im želáme aj v krajskom kole :)

            • Gratulujeme

            • Gratulujeme študentke 4.A Silvii Sekerkovej, ktorá sa v krajskom kole Olympiády ľudských práv umiestnila na postupovom 7. mieste.
              Držíme jej palce v reprezentovaní školy v celoslovenskej súťaži. 

            • 1.miesto v krajskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Naša škola sa aj tento rok zapojila do Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V krajskom kole v Žiline nás v kategórii B reprezentoval Peter Oswald a v kategórii A Agáta Lukáčová. Nakoniec sa Petrovi podarilo úspešne zdolať všetky 3 náročné časti súťaže a vybojovať 1. miesto, čím si zabezpečil postup do celoslovenského kola.
              Srdečne gratulujeme a držíme palce!

            • Gratulujeme

            • Dňa 9. februára 2024 sa naši žiaci Samuel Peterec a Andrej Šušol zúčastnili na krajskom kole olympiády vo francúzskom jazyku. V silnej konkurencii, kde o postupových miestach rozhodovali detaily sa umiestnili nasledovne: v kategórii 2A obsadil Samuel Peterec 1. miesto a v kategórii 2B Andrej Šušol 3. miesto.
              Srdečne im blahoželáme!

            • Krajské kolo recitačnej a speváckej súťaže

            • 1. februára sa dvaja naši super talentovaní žiaci zúčastnili 18. ročníka krajského kola recitačnej a spevackej súťaže Ruské slovo, ktoré sa konalo v Rajci. Piatak Ondrej Štrkolec si vyspieval 1. miesto v kategórii sólový spev s piesňou Vysockého a druháčka Natália Ferenčáková, aj keď je v  ruskom jazyku len začiatočník,  zvíťazila v kategórii próza. Obaja podali úžasný výkon a postúpili do celoslovenského kola.
              Srdečne blahoželáme!

            • Naša žiačka opäť bodovala v recitačnej súťaži

            • Natália Ferenčáková sa 8.2.2024 zúčastnila ďalšej recitačnej súťaže ... A Slovo bolo u Boha.... V krajskom kole prednesu obsadila 1. miesto, čo jej zabezpečilo postup do celoslovenského kola.

              K výsledku srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

            • Erfolg kommt, wenn du tuts, was du liebst

            • Dňa 18.1.2024 sa naše žiačky P. Stanková, N. Rybárová, H. Kmeťová a P. Kovácsová zúčastnili okresného kola Olympiády v nemeckom jazyku. Dievčatá prišli a ukázali, že robiť, to čo ich baví, prináša ovocie v podobe víťazstva.

              N. Rybárová 1. miesto v kategórii 2A

              P. Stanková 2.miesto v kategórii 2A

              P. Kovácsová 1.miesto v kategórii 2B

              H. Kmeťová 2. miesto v kategórii 2B
               

              Blahoželáme!!!.

            • Predvianočný výlet do Ostravy

            • Dňa 20.12. 2023 si žiaci piateho ročníka a pani učiteľky M. Očková a Z. Brosinger urobili predvianočný poznávací výlet do Ostravy. O vede, svete a človeku sa niečo nové naučili v múzeu „Velký svět techniky“ a vianočnú atmosféru mali možnosť načerpať na miestnych trhoch. Žiaci a pani učiteľky sa vrátili oddýchnutí, naladení na nadchádzajúce sviatky s množstvom pekných spomienok.

              Ďakujeme pani učiteľkám za zorganizovanie tohto pekného zážitku.

            • Christmas assembly

            • Posledný vyučovací deň v kalendárnom roku už tradične patril Christmas assembly. Žiaci aj učitelia sa zhromaždili v telocvični a pred Vianocami sa rozlúčili vo veľkom štýle. A zábava to bola požehnaná! Vystupujúci sa ukázali v tom najlepšom svetle a svojím programom nás príjemne naladili na blížiace sa vianočné sviatky.

            • Kúsok zo seba v predvianočnom čase

            • Najväčší darček, ktorý môžeš niekomu dať je tvoj čas. Pretože, keď niekomu daruješ svoj čas, daruješ mu kúsok seba. V tomto duchu sme sa  my žiaci V. a II. ročníka nášho gymnázia rozhodli obdarovať dňa 12. decembra klientov zariadenia pre seniorov Dom dobrého Pastiera v Sučanoch. Veselé tóny ľudových piesní zazneli priestormi tohto zariadenia v podaní Ch. Chlepka a Ch. Tordu. Hra na akordeón a veselý spev vyvolali slzy dojatia, spomienky a povzbudili klientov Domu dobrého Pastiera k spevu. Hudba a spev nás 20 - ročných spriatelili s klientmi, a tak nadviazať rozhovor po posledných tónoch piesní nebolo vôbec ťažké. A veru bolo to krásne vidieť medzigeneračné rozhovory. Ťažšie bolo odísť, no radosť z tvárí obdarovaných priam sršala.

              Otázka zostáva, kto koho obdaroval? 

            • Stretnutia nášho žiaka v Národnej rade Slovenskej republiky

            • Náš žiak, podpredseda Študentskej rady stredných škôl, Samuel Remenár sa podieľal na minulotýždňových stretnutiach s predsedníčkou školského výboru Paulou Puškárovou, členom výboru a poslancom NR SR Branislavom Gröhlingom, s odborom vzdelávania ministerstva zdravotníctva a podpredsedom NR SR Michalom Šimečkom.

              Témami boli okrem bezpečnosti na školách aj výsledky testovania PISA, či predstavenie návrhov reforiem na zlepšenie kvality a atraktivity SOŠ.

              Veríme, že aktivity našich žiakov budú v dohľadnej dobe prinášať svoje ovocie pre všetkých stredoškolákov na Slovensku a držíme im v ich angažovanosti palce!

            • Beseda o literatúre, prospešnosti čítania a všeličom inom...

            • V rámci celoslovenského projektu Klubu čitateľov slovenskej literatúry sa niektorí žiaci 4. a 5. ročníka mohli osobne stretnúť s vydavateľom kníh Kolomanom Bagalom a známym spisovateľom Pavlom Rankovom, ktorého doteraz  poznali z hodín literatúry len na základe čítania jeho kníh. Bola to pre všetkých zainteresovaných výnimočná a zaujímavá skúsenosť, pretože sa nestáva často, aby sa o literatúre diskutovalo priamo s jej tvorcom a vydavateľom. Pán Bagala pri tejto príležitosti daroval škole knihy súčasnej literatúry, ktoré budú  k dispozícii v školskej knižnici. Na záver už len konštatujeme, že beseda predčila naše očakávania a opäť sa nám potvrdila stará známa pravda, že čítať sa oplatí!

            • Venček

            • 1. december bol výnimočný pre druhákov tým, že absolvovali venček, ktorý má svoje miesto medzi kultúrnymi podujatiami školy už dlhé roky. Žiaci od septembra poctivo každý pondelok trénovali v telocvični a zrejme to stálo za to, lebo zvládli náročné spoločenské tance na výbornej úrovni a slávnosť si užili tak, akoby to bola ich stužková slávnosť. Unavení, vysmiati a dobre naladení odchádzali domov v skorých ranných hodinách nielen žiaci, ale aj ich hrdí rodičia a triedni učitelia. 

            • Návšteva Štátnej opery

            • Po dlhšej dobe sme v škole opäť nadviazali na tradíciu navštevovať kultúrne inštitúcie aj mimo mesta Martin, a tak sme si to 29. novembra namierili rovno do Štátnej opery v Banskej Bystrici na predstavenie Rusalka. Napäto sme sledovali dej príbehu o vzťahu človeka a sveta prírodných živlov, o tragických následkoch stretnutia týchto dvoch svetov, o treste a odpustení. Veselo prežitá cesta autobusom len umocnila dojem z príjemne prežitého večera.
              Tešíme sa na ďalšie predstavenia!

            • Vavrínový veniec víťazstva

            • Vavrínový veniec bol najvyššou poctou pre básnikov a vojvodcov. Pomyselne by sme ho mohli položiť i celoslovenskej víťazke v prednese poézie XXX. ročníka slovenského festivalu Beniakove Chynorany Natálii Ferenčákovej.

              Blahoželáme!

            • Mikulášska nádielka na našej škole!

            • Včerajší deň bol na našej škole spestrený návštevou Mikuláša, anjelov a čertov, ktorí sa vydali do každej triedy, aby svojim spolužiakom rozdávali sladkosti. Mikuláš s jeho sprievodom však nenosili iba sladkosti, ale rozdávali aj smiech a vianočné priania. 

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tejto skvelej akcii a tešíme sa na ďalšie vianočné okamihy, ktoré prináša toto kúzelné obdobie.

            • Prváci sú imatrikulovaní

            • Ako to už býva na našej škole zvykom, aj tento rok si pre nás naši prváci s pomocou tretiakov pripravili imatrikulačný program plný hudobných čísel, tanca a skvelých hereckých výkonov.
              Ďakujeme obom ročníkom za ich usilovnú prácu a skvelú zábavu. Našim prvákom želáme veľa šťastia a príjemných zážitkov v škole :)