• Novinky

            • Bedmintonové družstvá reprezentovali školu na okresnej postupovej súťaži žiakov stredných škôl

            • Za účasti 9 stredných škôl okresu Martin sa na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine uskutočnili okresné majstrovstvá stredných škôl v bedmintone družstiev. Naše dvojčlenné družstvá dievčat a chlapcov sa v spomenutej konkurencii rozhodne nestratili, keď chlapci obsadili konečné 2.miesto a dievčatá s najlepšou hráčkou turnaja Timeou Chabadovou, ktorá suverénne vyhrala všetky svoje zápasy dvojhry, skončili štvrté.

              Družstvo dievčat: Timea Chabadová a Laura Lakatošová

              Družstvo chlapcov: Samuel Jurčák a Marek Serva

            • Matematický Náboj

            • 24. novembra 2023 sa na našej škole konala medzinárodná súťaž Náboj Junior. Štvorčlenné tímy si počas dvoch hodín zmerali sily v riešení netradičných matematických a fyzikálnych úloh. 

              Na Slovensku sa súťažilo na 22 rôznych miestach. V Sučanoch sme privítali tímy z blízkeho okolia a o organizáciu sa postarali naši študenti z rôznych ročníkov.

              Prvé miesto získali žiaci z Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine. Naši žiaci, gbasáci, obsadili druhé miesto. Na treťom mieste sa umiestnil tím zo Základnej školy Hany Zelinovej vo Vrútkach.

              Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným tímom aj organizátorom ďakujeme!

            • „Diplomobranie“ v podaní Natálie Ferenčákovej

            • Natália Ferenčáková sa zúčastnila ďalšej súťaže v prednese umeleckej literatúry, tentoraz celoslovenkého kola súťaže v prednese pôvodnej slovenskej prózy „Timravina studnička“ a získala 1.miesto.

              Blahoželáme!

            • Aj v moderovaní sme jednotky

            • V celoštátnom finále v moderovaní na súťaží Sárova Bystrica nás úspešne reprezentovali Ondrej Štrkolec a Tobiáš Kozman. Pracovali vo vysielacích tímoch, popasovali sa s úlohami redaktor–reklamátor, spravodajca–reportér či redaktor–moderátor. Boli veľmi dobrí a Ondrej Štrkolec obhájil 1. miesto.

              Ďakujeme i Branislavovi Lukáčovi a Jasmíne Králikovej, ktori ich ako respondenti sprevádzali jednotlivými kolami.

              Chceš to skúsiť aj Ty? Tešíme na spoluprácu budúci rok.

            • Plavecký výcvik

            • Počas druhého novembrového týždňa sme v Žiline absolvovali plavecký výcvik, ktorý síce bol fyzicky náročný, ale to nám nebránilo v tom, aby sme si ho užili v plnej miere. Pod vedením skúsených inštruktorov sme v priebehu tohto týždňa všetci dosiahli výrazný pokrok a zdokonalili sme tak svoje plavecké schopnosti. V bazéne sme posilnili nielen svoje telo, ale aj kolektív. Domov sme sa vracali vždy unavení, ale s vedomím, že to stálo za to.​​​​​​​

            • Gratulujeme

            • V dňoch 9. a 10. novembra 2023 sa v priestoroch Výstaviska Incheba Expo Bratislava konalo Celoštátne finále prestížnej vedeckej súťaže Festival vedy a techniky AMAVET 2023.

              Na finále súťaže sa stretli desiatky mladých ľudí – žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa vo svojom voľnom čase neúnavne venovali tvorbe vedátorského projektu a postúpili z krajských kôl súťaže do Bratislavy. Najlepšie projekty postúpili ďalej na najväčšie svetové súťaže a prehliadky.

              Na Festivale nechýbalo ani zastúpenie našej školy v podobe dvoch žiačok, Dominiky Žáčikovej a Karin Kotianovej.  

              Dievčatá úspešne prezentovali svoje projekty a Dominika si odniesla aj niekoľko vzácnych ocenení:

              • cena dekana Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave,
              • cenu dekana Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach

              a hlavne!!! 

              • postup na svetovú súťaž Exporecerca Jove 2024, Barcelona, Španielsko.

              Dievčatám srdečne blahoželáme a Dominike prajeme úspech aj na svetovom poli.

            • Beniakove Chynorany – krajské kolo

            • Dňa 8.11. 2023 sa naša žiačka N. Ferenčáková zúčastnila krajskej výberovej prehliadky na XXX. slovenskom festivale poézie Beniakove Chynorany 2023. N. Ferenčáková postúpila na celoslovenské kolo.

              Blahoželáme.

            • Gratulujeme

            • Naše dve debatérky, Martina Wiesnerová a Barbora Svitková, si vybojovali miesto v Slovenskom národnom debatnom tíme.

              Srdečne im gratulujeme!

            • Halloween 2023

            • Žiaci nášho gymnázia ani tento rok nenechali nič na náhodu a počas osláv Halloweenu dokázali , že kreativite sa medze nekladú a že naša škola je miestom, kde sa môžete stať kýmkoľvek, kým si práve želáte byť. Po chodbách sa prechádzali krásne a dôsledne premyslené kostýmy superhrdinov, strašidiel a iných rozprávkových alebo filmových osobností, čo premenilo školu na miesto rôznych svetov a príbehov.

            • Stretnutie prvých učiteľov nášho gymnázia

            • Stretnutia ľudí bývajú náhodné, ale aj organizované a dlho pripravované.

              To naše – prvých pedagógov sučianskeho gymnázia – vzniklo spontánne s jasným cieľom stretnúť sa po mnohých rokoch, zaspomínať si na začiatky života tejto školy, potešiť sa z prítomnosti tých, ktorí s nadšením pripravovali podmienky pre prvých absolventov bilingválneho štúdia od roku 1991.

              20. októbra 2023 sme teda strávili na pôde školy prvú časť dvojdňového stretnutia, zvítali sme sa niektorí takmer po tridsiatich rokoch, oprášili mnohé spomienky. Priestor dostali aj súčasní žiaci na krátku diskusiu a návštevu sme zakončili prehliadkou vynovenej školy.

              Ďakujeme za krásne spoločné chvíle.

            • Súťaž v prednese poézie Koyšove Ladce

            • Dňa 20. októbra 2023 sa uskutočnil 24. ročník celoštátnej súťaže v umeleckom prednese pôvodnej slovenskej ľúbostnej poézie KOYŠOVE LADCE. Zúčastnila sa jej i naša žiačka N. Ferenčáková, ktorá získala 2. miesto.

              Blahoželáme!

            • Aj v moderovaní sme jednotky

            • 19. októbra 2023 sa v Makovického dome konalo regionálne kolo súťaže Sárova Bystrica. Mladí moderátori sa naživo predviedli v piatich disciplínach – spravodajstvo, reklama, interview a moderovanie vlastnej relácie. Domáca príprava spočívala aj v tvorbe reportáže, ktorú si každý účastník natočil, nastrihal a prezentoval vo forme videozáznamu. Zúčastnení si prostredníctvom súťaže kultivujú svoj materinský jazyk, svoje vystupovanie a sebaprezentáciu. Odborná porota v zložení Michaela Pastorková, Lucia Langová a Viera Strýčková rozhodla, že do krajského kola postúpia Natália Ferenčáková z 1. miesta a Ondrej Štrkolec z 2. miesta v prvej kategórii od 15 – 18 rokov. V druhej vekovej kategórii od 19 – 25 rokov postúpil z 1. miesta Tobiáš Kozman.

              Blahoželáme!

            • Festival vedy a techniky AMAVET 2023

            • Asociácia pre mládež, vedu a techniku tento rok usporiada už 26. ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023, jedného z najvýznamnejších podujatí pre mladých nadšencov vedy a techniky na Slovensku.

              Dnes 20.10.2023 sa dve žiačky z našej školy zúčastnili krajského kola Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023 v Žiline. Dominika a Karin prezentovali svoje vedecké projekty v oblasti biológie na vysokej odbornej úrovni, čo zaujalo porotu a obidve postúpili do celoslovenského finále v Bratislave.

              Dievčatá, blahoželáme vám, tešíme sa s vami a prajeme vám veľa úspechov vo finále!

            • Noc výskumníkov

            • V posledný septembrový piatok sme sa vybrali do Žiliny na Noc výskumníkov, vedeckú výstavu zaoberajúcu sa viacerými odbormi chémie, dopravy, matematiky, robotiky... Tento rok bola témou umelá inteligencia (AI) a jej využitie a pomoc. Organizátori si pripravili veľa interaktívnych aktivít, čím prehĺbili všeobecný zážitok a celú exkurziu urobili veľmi zaujímavou. Pozrieť sme si mohli konzistenciu rozličných látok, vidieť mikroorganizmy a hmyz pod mikroskopom, vyskúšať si kvízy o vynálezoch a dokonca sa niečo dozvedieť o histórií a digitalizácii kníh a LP platní. Ďalej sme sa pozreli napríklad aj na to, ako termálne kamery pomáhajú doktorom vo svete určiť diagnózu pacientom, či na to, ako ASMR psychologicky ovplyvňuje a pôsobí v komerčnej oblasti.
              Radi by sme sa všetkým vedcom a odborníkom poďakovali za priblíženie vecí, ku ktorým by sme sa v bežnom dni nedostali.  Celá exkurzia nám rozšírila obzory a pomohla nám vo výbere vysokých škôl.

            • Naše úspechy v Škole reportáže

            • Dňa 29.9.2023 sme sa zúčastnili slávnostného vyhodnotenia súťaže Škola reportáže s vydavateľstvom Absynt. Zavŕšili sme tak našu celoročnú aktivitu čítania vybraných kníh z tohto vydavateľstva, tvorbu recenzií, reportáži a rečníckych prejavov. Z tohto ročníka súťaže sme si odniesli okrem nadobudnutých zručností i ocenenia.

              3. miesto v kategórii Recenzia – Branislav Juhás, Linda Mičicová

              2. miesto v kategórií Recenzia – Terézia Komačková

              3. miesto v kategórií Rečníctvo – Paulína Stanková

              2. miesto v kategórií Rečníctvo – Matúš Píš

              Organizátorom súťaže ďakujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

            • Pripomenutie histórie...

            • Dňa 21.9.2023 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili prednášky o Holokauste v priestoroch Novej synagógy v Žiline. Žiaci si vypočuli prednášku významného slovenského historika Ivana Kamenca a predstaviteľa židovskej obce Žilina Pavla Franka. 

              Súčasťou programu bolo aj hudobné vystúpenie Dystopic Reqiuem Quartet pod vedením skladateľa Mira Tótha, ktorým si prítomní hostia a vystupujúci uctili obete Holokaustu.

              Žiaci si pripomenuli vážnosť témy Holokaustu a jeho odkaz pre spoločnosť. 

            • Dvojnásobná návšteva na BGMH

            • 12.september je známy nielen narodením Mariky Gombitovej a Bitkou pri Viedni, ale teraz už aj vzácnou návštevou v našom gymnáziu. Do Sučian zavítali britský veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku pán Nigel Baker a uznávaná slovenská novinárka a reportérka Veronika Homolová Tóthová.

              Program mali obaja pestrý. Pán veľvyslanec sa prešiel po škole, stretol sa s vedením školy a žiakom 2. a 3. ročníka ochotne priblížil svoj každodenný život a povinnosti počas viac ako hodinovej besedy. Nevynechal ani diskusiu pani Homolovej Tóthovej, ktorá si s vybranými žiakmi 4. a 5. ročníka zaspomínala na Jozefa Gabčíka.

              Obe návštevy mali úspech a tak pevne veríme, že si príjemné stretnutie ešte niekedy zopakujeme.

            • Prváci sa úspešne adaptovali

            • Ako býva dobrým zvykom, aj tohtoročný prvý týždeň nového školského roku sa pre žiakov prvého ročníka niesol v znamení spoznávania a adaptovania sa na neznáme prostredie. Program bol vskutku nabitý, a hoci si niektorí žiaci povzdychli nad množstvom tlačív, ktorým museli venovať svoj autogram, všetci to napokon zvládli a dnes sa už pýšia označením „gbasák“.

              A ako vníma úvod do štúdia na BGMH žiačka I.C, Sára Fuljerová?

              V pondelok 4.9. sme sa po prvýkrát ukázali v našej škole aj my, tohtoroční prváci. Náš prvý týždeň začal trocha netradične. I keď sme do lavíc nastúpili rovnako ako naši starší spolužiaci, učenie nás ešte nečakalo. Škola si pre nás pripravila zaujímavý program.

              Prvý deň bol organizačný a informatívny. Zoznámili sme sa so spolužiakmi a s triednym učiteľom, ktorý nás milo privítal.

              Po pondelku plnom papierov a informácií nás v utorok čakalo historické mesto Martin. Navštívili sme Slovenské národné múzeum, ktoré nám priblížilo históriu našich predkov, spôsob ich života, ako aj hrady Turca. Súčasťou bola aj návšteva Múzea Andrea Kmeťa, venovaného živej a neživej prírode Turca.

              Po potulkách mestom Martin bol pre nás v stredu nachystaný prieskum Sučian a aj samotnej budovy školy. Dúfame, že po tejto podrobnej exkurzii už v škole nezablúdime a včas nájdeme každú učebňu.

                Štvrtok sme absolvovali prvé účelové cvičenia na ochranu života a zdravia. Bol to deň plný zaujímavých prednášok,  nových informácií a skúseností. Obzvlášť ma zaujala hodina zameraná na ľudské práva, KPR, ošetrenie rán, lezenie, hasenie aj civilná ochrana, ktorú sme si mohli vypočuť od samotného člena štábu CO, pána učiteľa Horníčka. 

              V piatok, posledný deň tohto adaptačného týždňa, do našej školy zavítali psychologičky z Martina, ktoré nám ukázali, ako zvíťaziť nad strachom. Vytvorením vlastného komiksu nám pomohli odbúrať akýkoľvek strach. Neskôr sme medzi sebou privítali prefektov, školskú radu a starších žiakov, ktorí nám priblížili voľnočasové aktivity na škole, najmä krúžky.

              Náš adaptačný týždeň bol nabitý zážitkami. Spoznávali sme nielen našu školu, nových ľudí, ale aj historické a kultúrne miesta v Sučanoch a v Martine. Vďaka zaujímavým aktivitám sme sa dokázali lepšie adaptovať a spoznať učiteľov, svojich rovesníkov i starších žiakov, ktorí sa zaviazali pomôcť nám vždy, keď to bude treba.

              S istotou nás tento program nabudil k tomu, aby naše študijné začiatky boli úspešné a aby sme tento školský rok zvládli čo najlepšie.

            • Prvý deň v škole

            • Ani sme sa nenazdali, zazvonil zvonec a žiaci BGMH sa po prázdninách vrátili do školských lavíc. Oddýchnutí, vysmiatí, mnohí opálení, ale predovšetkým plní odhodlania opäť si plniť školské povinnosti a pochváliť sa letnými spomienkami svojim spolužiakom a učiteľom.

              Školský rok to bude naozaj výnimočný: 100 prvákov spoznalo svojich triednych učiteľov, z „kovidových“ prváčat sa stali maturanti a škola privítala niekoľko nových, respektíve mlado-nových pedagógov.

              Neostáva nám teda nič iné, ako si zaželať príjemných 10 mesiacov a na zážitky bohatý školský rok 2023/2024.

            • Potvrdzovanie dokladov

            • Vami prinesené tlačivá (Úrad práce sociálnych vecí a rodiny - rodinné prídavky, MHD, SAD, ŽSR) + naše tlačivo "Potvrdenie o návšteve školy" pre školský rok 2023/2024 (k daňovému bonusu pre rodiča, k brigáde žiaka, k bankovému účtu žiaka a pod.) sa budú potvrdzovať v pracovných dňoch od 21.08.2023 v čase 10:00-12:00 a 13:00-14:30.

              Vo štvrtok 31.08.2023 budeme potvrdenia z dôvodu prevádzkovej porady vydávať v čase iba od 9:00 do 10:30 hod.