• Novinky

            • SCIENCE SLAM

            • Zaujímavá prednáška spojená s diskusiou o popularizácii vedy. Odborníci z rôznych oblastí  majú za cieľ nielen informovať,   ale najmä  ukázať vedu v inom svetle a  pobavit. 

              Ďakujeme  predstaviteľom Masarykovej univerzity  za túto  príležitosť rozšíriť si naše obzory a získať iný uhol pohľadu.

            • PF 2020

            • Milí  priatelia,

              aj  počas týchto Vianoc budú padať hviezdy.  Môžete si priať čo len chcete. Aj keby ste žiadnu hviezdu padať nevideli, je len na Vás aké ciele si stanovíte a čo pre ich dosiahnutie urobíte.

              My Vám želáme príjemné prežitie sviatkov a všetko najlepšie do nového roku 2020, veľa zdravia, šťastia, úspechov, správnu cestu   a každému aspoň jednu  hviezdičku.

              Toto všetko a omnoho viac Vám  praje rodina žiakov, zamestnancov a rodičov BGMH

            • Gbasácke nemčinárske potulky

            •  

              Ešte na jeseň nás naše túlavé nemčinárske kroky zaviedli do Bratislavy. Najskôr sme sa vybrali do Goetheho Inštitútu, kde sme si pozreli virtuálnu výstavu VR Bauhaus venovanú 100. výročiu architektonického slohu Bauhaus, ktorý sa pre svoj strohý dizajn, jednoduchosť a efektívnosť aj dnes teší veľkej obľube a uznaniu. Exkluzívne (pôvodne mal byť už v Prahe) sme ešte dostali možnosť pozrieť si k nemu aj krátky dokumentárny film v angličtine a nemčine, v ktorom sme sa viac dozvedeli o tomto medzinárodnom kultúrnom fenoméne, symbole funkcionalizmu v dizajne a architektúre a najvýznamnejšej umeleckej škole na svete.

              Potom sme navštívili výstavy Laca Terena a Arnolda Petra Weisza Kubínčana – Umelcova (ťažká) batožina v Slovenskej národnej galérii v Bratislave. Silný príbeh a neľahký osud Arnolda Petra Weisza Kubínčana v nás mimoriadne zarezonoval a prinútil nás zamyslieť sa nad jeho stále aktuálnym odkazom.

              Ďalším cieľom nášho nemčinárskeho putovania bola Banská Bystrica. Po prehliadke historického centra sme si v Galérii Dominika Skuteckého  popri obdivovaní malieb tohto umelca precvičili rôznymi formami zážitkového učenia aj svoje nemecké jazykové zručnosti.  Ako milovníkov funkcionalizmu nás zaujala aj výstava maliarovho syna, úspešného architekta prvej polovice 20. storočia, Alexandra Skuteckého, ktorý tragicky zahynul počas SNP. Pred budovou galérie, vily Dominika Skuteckého, sme si všimli takzvané „Stolpersteine“ - spomienkové kamene na pamiatku obetí nacizmu. Cestou domov sme mysleli na citát z Auschwitzu od Georga Santayanu: „The one who does not remember history is bound to live throuh it again“...

               

            • Mediálna exkurzia do Bratislavy

            • Dňa 29.11. sa pani učiteľka Ďaďová a žiaci 5. ročníka navštevujúci predmet Mediálna komunikácia zúčastnili exkurzie do Bratislavy, ktorej cieľom bola návšteva Denníka N. Tu ich oboznámili s jeho vznikom, postupným vývojom, terajšími cieľmi a dôležitými míľnikmi šéfredaktor Matúš Kostolný i Vladimír Šnidl. Následne navštívili priestory TV Markíza, kde ich Michal Kovačič previedol procesom tvorby, obsahom a súčasnou situáciou v rámci jeho relácie Na telo.
                                                                                                              Tomáš Buchel

            • Gbasácke adventné putovanie juhozápadným Poľskom

            • Wroclaw, Vroclav, Breslau, Vratislav - štyri názvy v rôznych jazykoch jedného z najstarších poľských
              miest, historického hlavného mesta Sliezka a štvrtého najväčšieho poľského mesta. Mesta
              s prívlastkom poľské Benátky. Pri prechádzke krásnym stredovekým centrom s gotickými kostolmi
              a nádhernou radnicou sa nám ani nechce veriť, že na konci 2. svetovej vojny ležalo 70 percent mesta
              v troskách. Hľadáme symbol mesta a protikomunistického odporu - trpazlíkov. Lezú po lampách,
              oddychujú na lavičke, hrajú na hudobných nástrojoch... Po prvej dvadsiatke ich už prestávame počítať
              a ponoríme sa radšej do rozprávkovej atmosféry malebných vianočných trhov, ktoré patria
              k najkrajším, aké sme doteraz zažili.
              Unavení po dlhom putovaní a spoznávaní odchádzame do hotela, aby sme na druhých deň po
              výdatnom spánku a chutných raňajkách pokračovali prehliadkou dreveného Kostola mieru zo 17.
              storočia v neďalekej Swidnici. Do tejto najväčšej hrázdenej stavby Európy, zapísanej do zoznamu
              svetového dedičstva UNESCO, ktorá nás vo vnútri prekvapila bohatou barokovou výzdobou, sa zmestí
              až 7000 ľudí.
              Domov sa vraciame plní dojmov a množstva zážitkov.

            • ŠACH - krajské kolo

            • Gratulujeme  Sofii Anne Cíbikovej k 1.  miestu na krajskom kole školských majstrovstiev v zrýchlenom šachu a  želáme veľa úspechov v kole celoslovenskom

            • Návšteva Europarlamentu v Bruseli

            • Začiatkom decembra sa naši tretiaci Filip KužmaJakub Kašjak zúčastnili exkurzie do Europarlamentu. Spolu s ostatnými študentmi z najlepších škôl na Slovensku sa oboznámili s prácou europoslancov, pozreli si naživo diskusiu v parlamente, ale i aktívne debatovali s jedným so zástupcov Slovenska Eugenom Jurzycom.

            • Červené stužky – kampaň boja proti AIDS

            • Trinásty ročník celoslovenskej kampane Červené stužky, do ktorého sa naša škola pravidelne zapája viacerými aktivitami, je na konci, a preto je čas bilancovať.   

              Aj v tomto školskom roku sme pripravili v priestoroch školy florbalový turnaj spojený s aktivitou Športom pre Červené stužky, ktorý bol rozdelený do dvoch dní – 19. a 20. 11. 2019.   Záujem súťažiť prejavilo v neskorých poobedných a večerných hodinách mimo vyučovania až 36 žiakov,  ktorí boli rozdelení do piatich tímov podľa jednotlivých ročníkov. Veľkú bojovnosť ukázali najmä druháci, ale víťazstvo  o putovný pohár nakoniec patrilo najstarším piatakom.

              Ďalšia aktivita súvisela s vytvorením Živej Červenej stužky 29. 11. 2019. Od fotenia nás neodradilo ani nepriaznivé počasie, aj preto sme akciu presunuli z priestorov školskej záhrady do telocvične. Do červených farieb sa oblieklo viac ako 50 žiakov, a to nám chýbali v škole žiaci prvého ročníka a poniektorí to nestihli L!

              Vyvrcholenie kampane sme si pripomenuli pripínaním červených stužiek s možnosťou vyplniť kvíz zameraný na otázky súvisiace s chorobou AIDS  a s informáciami o kampani.

              Na základe podporených aktivít môžeme konštatovať, že trinásty ročník kampane Červené stužky považujeme za úspešný a chceme  v aktivitách podobného druhu  pokračovať aj v ďalšom ročníku. Už teraz sa na to veľmi tešíme, pretože je to pre všetkých zainteresovaných veľmi povzbudivá a milá skúsenosť!

              Všetkým zúčastneným a podporovateľom kampane patrí veľké  ĎAKUJEM!

              Daniela Mičáňová

            • Mikuláš

            • Vraj sme boli všetci dobrí a zaslúžili  sme  sladkú odmenu. Poniektorím sa však ušlo  aj kúsok uhlia.

              Želáme všetkým priaznivcom školy  príjemný adventný čas.