• Novinky

            • Blahoželáme

            • Dňa 23. 3. 2022 sa naši žiaci zúčastnili krajského kola online Olympiády kritického myslenia v 2 kategóriách. V kategórii 1 sa spomedzi 217 súťažiacich úspešne prebojovali dve žiačky, Lea Hlinová a Linda Mičicová, ktoré skončili na 4. a 5 mieste. V kategórii 2 krásne zabodoval Tomáš Lamlech, ktorý skončil na 1. mieste a Tatiana Migová, ktorá skončila na 2.-3. mieste zo silnej konkurencie 322 súťažiacich. Menovaní postupujú do veľkého finále, ktoré sa bude konať prezenčne 9. 6. 2022 v Bratislave.

              Tešíme sa z ich úspechu a držíme palce vo finále. 

            • Blahoželáme

            • Náš žiak Marek Schaller obsadil na krajskom kole biologickej olympiády v kategórii B prvé miesto a Hugo Bartha v kategórii A druhé miesto. Obaja žiaci budú našu školu reprezentovať  aj na celoslovenskom kole.

              Srdečne gratulujeme a držíme palce! 

            • Blahoželáme

            • Naši chlapci zvíťazili na majstrovstvách okresu Martin v basketbale stredných škôl a postúpili do krajského kola. Školu výborne reprezentovali Martin Hornák, Ivan Florek, Adam Lehotský, Juraj Palkovič, Daniel Štilla, Boris Babic, Branislav Lukáč a Patrik Čapliar.

              Chlapcom gratulujeme a želáme im veľa šťastia v krajskom kole.

            • Blahoželáme

            • Naši žiaci Samuel Michlík a Michal Pecha obsadili na krajskom kole dejepisnej olympiády v kategórii B prvé a druhé miesto. Michal Pecha bude reprezentovať našu školu aj na celoslovenskom kole.

              Srdečne gratulujeme! 

            • Blahoželáme

            • Dňa 5.4.2022 sa v Turčianskom kultúrnom stredisku v Martine uskutočnilo regionálne kolo celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Vajanského Martin, kde naša žiačka, Lucia Pavlová (II.D), získala 2. miesto v umeleckom prednese poézie v IV. kategórii. 

              Srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!

            • Navštívili sme divadlo

            • Konečne! Povedali si mnohí, keď sa otvorili divadlá bez obmedzenia.

              Tento školský rok sme už druhýkrát v rámci seminára dejiny umenia navštívili Slovenské komorné divadlo v Martine. Po výbornej inscenácii Orwellovho diela 1984 to bola hra  Spaľovač mŕtvol. Čierna groteska, ktorá hovorí o premene slušného človeka, zamestnanca krematória, na súčasť mašinérie násilnej smrti. Dielo českého spisovateľa Ladislava Fuksa je bizarným obrazom vzostupu árijskej ideológie. Inscenácia nám ponúkla zamyslenie nad mnohými témami, hľadanie aktuálnych paralel v súčasnosti, originálnu scénu a výborné herecké výkony.

            • Blahoželáme

            • Dňa 6.4.2022 sa naši žiaci Samuel Michlík, Michal Pecha a Ondrej Štrkolec zúčastnili krajského kola dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR a v silnej konkurencii 21 zúčastnených súťažných tímov obsadili 6. miesto. 

              Srdečne gratulujeme! 

            • Blahoželáme

            • Dňa 21.3.2022 sa konalo krajské kolo 51. ročníka olympiády v ruskom jazyku. Našu školu reprezentoval v kategórii B1 žiak IV.A triedy, Jozef Jelšík. Súťaž sa konala online, obsahovala všetkých 6 častí, 3 písomné a 3 ústne. V silnej konkurencii napokon obsadil Jozef krásne 2. miesto.

              Srdečne blahoželáme.

            • Blahoželáme

            • Dňa 7.4.2022 sa konalo okresné kolo v bedmintone družstiev stredných škôl, kde nás reprezentovali 2 chlapčenské družstvá. Lepšie sa darilo dvojici Jakub Vlk a Ivan Florek, ktorí po víťazstve v základnej skupine a postupe do finálovej skupiny obsadili 3. miesto.

              Ďakujeme za športovú reprezentáciu školy.  

            • Aktivity na škole

            • Dni po jarných prázdninách mali pre mnohých našich študentov príchuť športu. Prváci zamierili do Žiliny na Plavecký výcvik, tretiaci a druháci zas na opačnú stranu do Roháčov na lyžiarsky a snowboardový kurz.

              Voda v kvapalnom skupenstve umožnila zdokonaľovanie plaveckých štýlov a skokov do vody v priestrannom 50 metrovom bazéne žilinskej plavárne. Po dobe Covidu to bolo prvé podujatie, kde sa žiaci mohli lepšie spoznať aj v inom  prostredí ako v laviciach alebo za obrazovkou počítača.

              Voda v pevnom skupenstve ako biela pokrývka zjazdovky potešila najprv tretiakov a ďalší týždeň aj druhákov. Krásu prírody a scenérie výhľadov v Roháčoch – Spálenej mohli vychutnávať vďaka nádhernému slnečnému  počasiu. Pod vedením inštruktorov sa venovali zjazdovému lyžovaniu alebo snowboardingu podľa zaradenia do skupín. Pobytová forma dopriala a aspoň sčasti nahradila deficit školských aktivít z predchádzajúcich školských rokov. Večerný kultúrny program bol bohatý na spoločenské hry, vtipné vedomostné i pohybové súťaže. Po náročnom  týždni sa vracali síce unavení, ale šťastní domov.

              Ďakujeme za organizáciu kurzov p. Vantarovej a p. Gombárskemu a všetkým zúčastneným za hladký priebeh podujatí.

            • Blahoželáme

            • Dňa 25.3.2022 sa našim žiakom 3., 4. a 5. ročníka podarilo úspešne reprezentovať našu školu na národnom finále v súťaži Generácia €uro organizovanou Národnou bankou Slovenska. Tím v zložení: Ema Matrtajová, Tatiana Migová, Samuel Michlík, Lucia Trnovská a Tomáš Lamlech, ktorý bol mentorovaný našim absolventom Timotejom Oršulom sa umiestnil na 1. mieste a tím v zložení Adriána Juríková, Klára Richterová, Dario Mikuš a Daniel Pocsubaj sa umiestnili na 2. mieste.

              Gratulujeme obom tímom a želáme im veľa šťastia aj naďalej.

            • Blahoželáme

            • Dňa 4.3. sa konalo online okresné kolo SOČ a naša žiačka, Nina Mokrišová, získala 1. miesto v odbore biológia! Nina úspešne obhájila svoju prácu na veľmi zaujímavú a aktuálnu tému Zabudnuté plodiny.

              Tešíme sa z jej úspechu a držíme palce do krajského kola.  

            • Naši olympionici na krajskom kole opäť bodovali!

            • Krajského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa tento rok zúčastnili dvaja žiaci. Na základe testovania všetkých prihlásených škôl v kraji sa dostali do užšieho výberu medzi päticu najlepších.

              V kategórii B mladších žiakov reprezentoval Branislav Juhás (I.B), ktorému sa podarilo získať skvelé II. miesto. V kategórii A súťažila Katka Vrbjarová (IV.B), ktorá napokon dosiahla výborné IV. miesto. 

              Obidvom súťažiacim srdečne gratulujeme a želáme minimálne také veľké úspechy aj v ďalšom štúdiu!

            • Blahoželáme

            • Dňa 3. 2. 2022 sa konalo online krajské kolo súťaže v ruskom jazyku "Ruské slovo", ktorej sa každoročne zúčastňujú stovky súťažiacich z celého Slovenska. Témou tohto ročníka bolo: "Vo svete rozprávok".

              Naši žiaci súťažili v kategórii próza, kde Juraj Šuňal, žiak V.D triedy obsadil 2. miesto a prvý krát aj v kategórii sólový spev, kde Emma Bočová, žiačka IV.B triedy obsadila 1. miesto a postúpila do celoslovenského kola. Celoslovenské kolo sa konalo tiež online 11.2. a Emmka Bočová v ňom zvíťazila.

              Blahoželáme!

            • Blahoželáme

            • Dňa 8. 2. 2022 sa náš žiak Ondrej Štrkolec zúčastnil 32. ročníka krajského kola  Olypmpiády v anglickom jazyku, kde sa umiestnil na krásnom 3. mieste. 

            • Pripravované aktivity pre uchádzačov o štúdium

            • Dňa 19.2.2022 od 8:30 do 13:00 bude na internáte Strednej odbornej školy Martin-Priekopa možnosť pre záujemcov o štúdium na BGMH a ich rodičov navštíviť priestory, v ktorých sú ubytovaní žiaci našej školy. Pre bližšie informácie kontaktujte zástupcu riaditeľky školy SOŠD Mgr. Milana Sýkoru, PhD. sykora@sosd.sk.   

              Vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu sa plánovaný program Pretestovanie zo dňa 26.2.2022 presúva na termín 19.3.2022. O prípadných zmenách a možnosti prihlásenia na program Pretestovanie Vás budeme informovať.

            • Deň otvorených dverí 2022

            • Vážení rodičia a uchádzači o štúdium!

              Aj tento rok sa otvára naše Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch pre všetkých záujemcov o štúdium. Deň otvorených dverí (ďalej len DOD) sa uskutoční online cez platformu ZOOM, nakoľko nám pandemická situácia nedovoľuje sa s vami stretnúť osobne.

              DOD sa bude konať 29.01.2022 (sobota) s predpokladaným začiatkom o 10:00 hod. Na DOD sa môžete prihlásiť cez registračný formulár. Po vyplnení údajov a odoslaní formulára vám zašleme všetky potrebné informácie na vami uvedený email. Registrácia bude ukončená dňa 26.01.2022

              Pretože je záujem o štúdium a DOD na našej škole každoročne vysoký, môže sa stať, že sa bude konať vo viacerých časových intervaloch v daný deň. O týchto zmenách Vás budeme vopred informovať.

              Teší nás, že Vám touto formou budeme môcť predstaviť našu školu a že budete mať možnosť nahliadnuť do jej každodenného života. O našom gymnáziu, bilingválnom štúdiu a prijímacích skúškach sa dozviete viac priamo od žiakov, pedagógov a vedenia školy.

              Tešíme sa na Vás!

            • Pozdrav od astrobiologičky M. Musilovej

            • Celé sa to začalo na hodine fyziky, keď žiaci 1. ročníka dostali za úlohu vypracovať projekt o slávnych vedcoch. Žiačka 1.C triedy Martina Krahulcová si zvolila vedkyňu Michaelu Musilovú, ktorá je pôvodom zo Slovenska. Venuje sa astrobiológii, je vedúcou simulovaných misií na Mars, spolupracuje s organizáciami ako NASA a ESA a s mnohými ďalšími. Michaela sa zameriava na výskum extremofilov - živočíchov, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach.

              Maťka poňala  projekt trochu netradične, rozhodla sa vedkyňu kontaktovať. Spojiť sa s ňou nebolo ľahké, v správe ju poprosila o video, kde by pozdravila našu školu a porozprávala niečo o sebe. Aj napriek zaneprázdnenosti astrobiologičky bola veľmi ochotná nájsť si čas a sľúbené video poslala. Maťka ho na hodine fyziky odprezentovala spolu so svojím projektom. Video správu si môžete pozrieť nižšie. My sa pripájame k  Michaele Musilovej a želáme Vám krásne a pokojné sviatky.