• Novinky

            • Škultétyho rečňovanky

            • Dňa 7. októbra 2022 sa uskutočnilo v Hontiansko-novohradskej knižnici A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši slávnostné vyhodnotenie XXXI. ročníka celoslovenskej súťaže vo vlastnej literárnej tvorbe „Škultétyho rečňovanky“.

              Odbornou porotou boli ocenené literárne práce našich žiakov:

              1.miesto v III. vekovej kategórii poézia získala Zaira Záremská,
              Cenu Literárneho informačného centra v III. vekovej kategórii próza získal Branislav Lukáč.

              Víťazné práce vyšli v Zborníku ocenených prác.

              Blahoželáme a tešíme sa na ďalšiu tvorbu.

            • Noc výskumníkov

            • Posledný septembrový deň sme sa my, 25-členná skupina GBASákov, zúčastnili v Žiline vedeckého podujatia Noc výskumníkov 2022. Každý si našiel to svoje a mohol sa pýtať odborníkov z rôznych odborov: od matematiky cez chémiu a informatiku až po robotiku a poľnohospodárstvo. Vyskúšali sme si pozorovanie pod mikroskopom, termokameru, 3D tlač, súťaž robotov a veľa ďalších zaujímavých vynálezov, s ktorými sa študenti len tak bežne nestretnú.

              Ďakujeme pani Babíkovej a všetkým vedcom, ktorí nám dali príležitosť ozvláštniť si školský rok aj takýmto podujatím.

            • Koniec školského roka 2021/2022

            • So školským rokom 2021/2022 sme sa dnes na grasse slávnostne rozlúčili krátkym ceremoniálom so slávnostnými príhovormi od vedenia školy a ocenením najlepších žiakov za jednotlivé predmetové komisie.
              V horúci slnečný deň sme sa tiež rozlúčili s členmi pedagogického zboru, ktorí tento rok končia svoje pôsobenie na škole a popriali sme im všetko najlepšie do ďalšej životnej a profesijnej cesty. Zaznela hudba, spravili sa fotky a nechýbal ani tanec!

              Všetkým prajeme krásne leto a tešíme sa do videnia na našom Gbase v školskom roku 2022/2023!

              ----

              Today we said goodbye to the academic year 2021/2022 with a short ceremony on the school grass with speeches from the school management and by handing out the Best Student Awards for each department.
              On this hot summer day we also said goodbye to the teachers who have concluded their teaching journey at our school and we wished them all the best in their future professional and life's journeys. There was music, photos have been snapped, and there was dance, too!

              We wish everyone a wonderful summer break and we're looking forward to seeing you all at our Gbas in the academic year of 2022/2023!

            • Gratulujeme

            • Naša žiačka Silvia Sekerková z II.A úspešne reprezentovala našu školu v Geografickom korešpondenčnom seminári GEOKOS a patrila medzi úspešných riešiteľov.

              Srdečne jej Blahoželáme.

            • Hodžova esej

            • Dňa 23.6.2022 sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov 18. ročníka súťaže Hodžova esej 2022.
              Odborná porota udelila tieto ceny:
              ​​​​​​

              Čestnú cenu riaditeľky Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu získala: 
              Ester Svrčková z Gymnázia Františka z Assisi v Žiline.

              Čestnú cenu starostu obce Sučany získal: 
              Mário Valek z Leaf Academy v Bratislave.

              Čestnú cenu primátora mesta Martin získala: 
              Natália Blahová z Gymnázia Františka z Assisi v Žiline. 

              Čestnú cenu riaditeľa Ústavu politických vied SAV získala: 
              Martina Hartelová z Gymnázia Františka z Assisi v Žiline.

              Čestnú cenu predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja získal: 
              Jakub Klocaň z Gymnázia Františka z Assisi v Žiline.

              Na treťom mieste sa umiestnil Kristián Palko z Gymnázia v Dubnici nad Váhom, ktorý získal cenu v hodnote 100€.

              Na druhom mieste sa umiestnil Mário Lauro zo Strednej odbornej školy vo Vrábloch, ktorý získal cenu v hodnote 200€.

              Na prvom mieste sa umiestnila Veronika Antálková z Gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch, ktorá získala cenu v hodnote 300€.

              Oceneným srdečne gratulujeme.

            • Úspech v súťaži Paulinyho Turiec

            • Naši žiaci sa aj tento rok zapojili do literárnej súťaže Paulinyho Turiec 2022, ktorá podporuje vlastnú literárnu tvorbu v kategóriách poézia a próza. Z množstva zúčastnených žiakov z celého Slovenska sa podarilo uspieť našej žiačke Zaire Záremskej (IV. C), ktorá získala skvelé  3. miesto. 

              Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a Zaire srdečne gratulujeme k výbornému umiestneniu.

            • Venčekový ples

            • Naši žiaci druhého a tretieho ročníka sa zúčastnili kurzu spoločenského tanca, kde sa učili anglický a viedenský valčík, tango, cha-chu, rumbu, jive a ďalšie zaujímavé druhy tancov.
              Vyvrcholením tohto kurzu bol venčekový ples, na ktorom sa zabávalo vyše 100 hostí a tanečníkov.

            • Gratulujeme

            • V dňoch 9. a 10. júna 2022 sa v Bratislave konalo celoslovenské kolo, resp. Finále Olympiády kritického myslenia. Našu školu reprezentovali 4 žiaci, Lea Hlinová, Linda Mičicová, Tatiana Migová a  Tomáš Lamlech. V silnej konkurencii si Tomáš vybojoval krásne 3. miesto, ku ktorému mu gratulujeme a tešíme sa s ním.

            • Farewell to the class of 2022

            • Dňa 30.5.2022 sme sa na pôde školy mohli slávnostne rozlúčiť s našimi piatakmi, ktorí úspešne dovŕšili svoje štúdium na Gbase. Dnešný deň bol pre nich symbolickým posledným na škole a teší nás, že sme sa s nimi mohli tento rok rozlúčiť naozaj všetci.
              Na slávnostnom ceremoniáli na našom grasse sme im mohli spoločne zatlieskať a popriať im veľa štastia na ďalšej ceste životom.

              Dear Gbass Class of 2022, veľa šťastia, ‘Live long and prosper’!

            • Gratulujeme

            • Náš žiak, Peter Banáš, nás úspešne reprezentoval na krajskom kole Matematickej olympiády v kategórii A, kde sa umiestnil na delenom 3. mieste.

              Srdečne mu gratulujeme!

            • Gratulujeme

            • Náš žiak, Juraj Pastierik, nás úspešne reprezentoval na krajskom kole Fyzikálnej olympiády, kde získal krásne 2. miesto.

              Srdečne mu gratulujeme!

            • Putovný pohár doputoval!

            • 16. mája 2022 sa našim debatérkam - Eme Križanovej, Natálii Michalcovej a debatérovi Martinovi Jancovi podarilo vyhrať Finále slovenskej debatnej ligy (FSDL). Keďže náš klub obhájil prvenstvo z rokov 2020 a 2021, teda získal titul trikrát po sebe, putovný pohár si podľa pravidiel môžeme ponechať na škole. To sa za 23-ročné pôsobenie organizácie podarilo doteraz len jednému klubu. Gratulácie patria aj tímu Suhroza, ktorý skončil na druhom mieste, v ktorom Sučany zastupuje Richard Tomka a (hoci už oficiálne reprezentuje iný klub) Timotej Oršula. Do vyraďovacích kôl postúpili dokonca z prvého miesta a vo finále ich delil hlas iba jedného rozhodcu od výhry, čo svedčí o veľmi vyrovnanej a napínavej debate. To, že FSDL ovládnu sučianske tímy, bolo zrejmé už zo zoznamu účastníkov, v ktorom sme mali 8 z 20 tímov. Teší nás, že ako klub sme vynikli  nielen kvantitou, ale aj kvalitou, nakoľko do štvrťfinálových debát postúpilo 5 tímov a semifinále bolo už čisto v sučianskej réžii. 

              Všetkým debatérom a debatérkam k ich úspechom gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalšej sezóne!

            • Hodžafest

            • Dňa 5.5. 2022 sa na našej škole uskutočnil po dvoch rokoch prezenčný Hodžafest. Naši študenti si mohli okrem aktivít, ktoré pripravili ich spolužiaci, vychutnať aj aktivity s rôznymi hosťami. Na pôde školy sme privítali napríklad pána Dzurindu, Vedátora či lekára a zdravotného brata z podcastu Doktor má Filipa. Na svoje si prišli aj milovníci hudby, nakoľko sme po dlhšej pauze zažili aj vystúpenie školskej kapely.

              Teší náš vysoký záujem o akciu, ktorej sa nakoniec zúčastnilo viac ako 200 žiakov a pozitívne ohlasy, ktoré sme dostali. Do budúcich rokov sa pokúsime zapracovať na nejakých pripomienkach, aby sme zážitok zmaximalizovali.

              HF crew

            • Erasmus+ v Čechách

            • Koncom apríla sme sa my, malá skupina druhákov, zúčastnili na programe Erasmus+ v Čechách. Počas našej výmeny sme sa zamerali na rozpad Československa, spomienky a názory ľudí. Počas týždňa sme spoznali mnoho vecí a všetky prvotné predsudky a problémy sme s pomocou našich českých kolegov dokázali prekonať. No a ako plynul čas a naša cesta do Prahy sa krátila, tak nám niečo napadlo. Čo keby sme sa pokúsili zdieľať časť nášho výletu aj s ostatnými GBASákmi? A tak vzniklo toto video, v ktorom sme si pre vás pripravili aspoň malú hŕstku toho, čo sme zažili za ten krátky týždeň.

              Autorky: Sára, Peťa, Kika

            • Blahoželáme

            • V dňoch 5. až 7.5.2022 sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské kolo Dejepisnej olympiády, na ktorej nás reprezentoval Michal Pecha, ktorý obsadil prvé miesto v kategórii B.

              Srdečne gratulujeme k tomuto úžasnému umiestneniu a želáme veľa ďalších úspechov! 

            • Basketbalistky si konečne po dvoch rokoch zahrali vytúžené krajské kolo

            • Po dvojročnej prestávke sa dievčatá opäť prebojovali do krajského kola v basketbale stredných škôl, ktoré sa vinou pandémie Covid 19 nemohlo v posledných dvoch rokoch uskutočniť. Naše žiačky podali veľmi bojovný výkon na ceste za majstrovstvami Slovenska stredných škôl. Po vyhratých zápasoch s Námestovom a Žilinou podľahli vo vyrovnanom zápase vo finále dievčatám z Ružomberka. 

              Výsledky zápasov našich dievčat:

              Gymnázium A. Bernoláka Námestovo – Bilingválne gymnázium M. Hodžu Sučany - 7:18 

              Body: Mokrišová 8, Mičianiková 4, E. Hutňanová 2, Pekarová 2

              Bilingválne gymnázium M. Hodžu Sučany – Spojená škola Rosinská cesta Žilina - 24:20

              Body: Mokrišová 22, Olexová 2

              Bilingválne gymnázium M. Hodžu Sučany – Gymnázium Š. Moyzesa Ružomberok - 10:18

              Body: Mokrišová 8, Piatková 2

               

              Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme ku krásnemu 2.miestu.

            • KARIS opäť úspešný

            • Školský časopis KARIS aj tento rok úspešne reprezentoval našu školu na súťaži školských časopisov Štúrovo pero 2022 vo Zvolene, kde získal hneď dve ocenenia: Cenu Televízie Markíza 2. stupňa v kategórii Stredoškolské časopisy a Prémiu Kníhkupectva MARTINUS za článok o knihách, a to v konkurencii ďalších 43 stredoškolských časopisov z celej SR. Vyhodnotenie súťaže sa po dvojročnej pauze konalo opäť prezenčne a redakciu KARISu na ňom reprezentovala šéfredaktorka Zaira Záremská a zástupca šéfredaktora Aneta Pavčová z 4. ročníka. Zaira fantasticky viedla redakciu KARISu počas celého náročného obdobia dištančného vzdelávania, a obe ocenenia nás preto o to viac tešia. Do ďalšieho pôsobenia sme dostali od poroty veľa praktických rád a inšpirácie. Momentálne sa KARIS rozrastá o nových členov redakcie aj s novou co-šéfredaktorkou Karolínou Gregorovou a autorkou článkov Katarínou Janšovou z 2. ročníka. Do nového školského roka pripravujeme veľa nového a tešíme sa, že vám všetkým na Gbase a okolo neho prinesieme skvelé čítanie!

              Váš KARIS

            • Blahoželáme

            • Naši žiaci Tatiana Migová a Samuel Remenár nás 3.5.2022 reprezentovali v celoslovenskom kole ekonomickej olympiády. Samuel sa naň prebojoval z 3. miesta a Tatiana z 5. v krajskom kole. 

              Obom žiakom srdečne gratulujeme!

            • Blahoželáme

            • Náš žiak Anrej Šušol obsadil 6.miesto na celoslovenskom kole olympiády vo francúzskom jazyku v kategórii 2A. Rovnako na zdieľanom 6. mieste skončila aj Branka Božinovič v kategórii 2C.

              Srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!