• Novinky

            • Prvý Žilinský summit

            • Dve študentky našej školy, Michaela Knošková a Adriána Repáňová, zorganizovali túto sobotu pre svojich rovesníkov výnimočné podujatie s názvom “Prvý Žilinský summit” projektu Create & Control, do ktorého je zapojená i naša škola. Dievčatá založili túto celoročnú národnú súťaž, kde stredoškoláci riešia rôzne úlohy, vytvorili vlastný model štátu, v ktorom vládnu vlastnej krajine a musia reagovať na rôzne problémy ekonomického, či politického charakteru. Tohto stretnutia sa zúčastnili i predstavitelia Krajiny 8, teda BGMH, Sabína Kvasnicová a Michal Pati, ktorí reprezentovali celý sučiansky tím. Záštitu nad celou súťažou prevzal slovenský europoslanec Ivan Štefanec z KDH. 

                   

            • Gbasáci na cestách za hranice... i všedných dní

            • Kto by nepoznal rozprávku Soľ nad zlato? V tej našej sme putovali my - gbasáci do zimného spánku ponorenou krajinou slovenskými a poľskými cestami – necestami a po zdolaní 800 schodov sme sa v hĺbke 135 metrov pod zemou ocitli v soľnom kráľovstve... Do kamennej soli vytesané komnaty, úchvatné podzemné soľné jazierka, jedinečné soľné sochy, soľný chrám so soľnými lustrami i soľná replika Poslednej večere nám vyrazili dych. 

              Výnimočná atmosféra bieleho zlata nám tak pridala síl, že poraziť wavelského draka a za tónov hejnalice dobyť jedným rozhodným útokom krakowské  adventné stánky na Rynku Glównom bola pre nás už len maličkosť.

                

            • Inovácie vo vyučovaní

            •   Projekt: "Prirodzenosťou človeka je tvoriť, inovovať a modernizovať" bol  spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.  Realizovali sme ho v období september 2015- november 2016. Počas tejto  doby, náročnej na čas,  hľadanie a výber toho najlepšieho v oblasti edukácie pribudli do vybavenia školy mnohé didaktické  pomôcky, učebné materiály, elektronické  zariadenia, vybavenia laboratória a počítačovej učebne. Umožňujú  študentom udržiavať kontakt so súčasným svetom a prinášať im to najnovšie zo sveta vedy a techniky.

                   

            • Mikuláš

            •    

              Ako to už býva, ani sa nenazdáme a budú tu Vianoce. Niektorí panikária kvôli darčekom, iní vypekajú a potom sú tu takí, ktorí si predvianočné chvíle vychutnávajú plnými dúškami  . Vianočná atmosféra ani tento rok neobišla našu školu, a tak sa na dvoch poschodiach pýši stromček a po chodbách sa  premávali anjel, čert a Mikuláš, ktorý poďla tradície odmenil  žiakov sladkosťou, samozrejme len ak si ju zaslúžili. 

            • Efektívne aj vďaka projektu

            • Naša škola v minulom školskom roku zrealizovala  projekt: "Prirodzenosťou človeka je tvoriť, inovovať a modernizovať" spolufinancovaný zo zdrojov EÚ.  Získali sme  množstvo  didaktických  pomôcok, učebných materiálov, elektronické  zariadenia, ktoré  študentom  pomáhajú pri ich štúdiu.

                     

            • Pomoc v Afrike

            • Stredu 30.11. 2016 sa uskutočnila v klube prednáška s Bc. Lukášom Holešom a MUDr. Máriou Holešovou. Na prednáške predstavili svoju prácu, ktorú vykonávali v Tanzánii. Zaoberali sa všeobecnou zdravotnou pomocou a Kambodži. Ich špecifickou  činnosťou  bola práca s deťmi,  nakazenými  vírusom HIV. 

                

            • Červená stužka

            • Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch

              Červená stužka sa stáva užitočným symbolom len vtedy, ak je spojená s činmi, prostredníctvom ktorých sa môže skutočne niečo zmeniť. Táto myšlienka sa stala dôvodom opätovného zapojenia sa našej školy do boja proti AIDS a HIV. Organizovaniu akcie predchádzalo spojenie viacerých šikovných rúk a sŕdc ochotných podporiť kampaň a tiež uskutočniť náležité aktivity.

               Medzi prvú činnosť patrila snaha o propagáciu kampane. V  škole na každom poschodí budovy viseli rôzne informačné plagáty od 28. 11. na hlavných nástenkách, aby sme kampaň čo najviac zviditeľnili. Výnimkou neboli ani obľúbené sociálne siete, kde sa žiaci s kampaňou mohli tiež oboznámiť.

              Zaujímavou aktivitou bola 30. 11. organizovaná beseda s Lukášom Holešom o jeho dobrovoľníckej činnosti v Tanzánii a  Kambodži v súvislosti so starostlivosťou o deti  poznačené chorobou AIDS a HIV. Záujem študentov bol veľký a veríme, že obohacujúci natoľko, aby sa problémom dopadu choroby a jej šíreniu zaoberali aj v budúcnosti.

              Ďalšou z aktivít bol kvíz zameraný na všeobecné otázky k chorobe a na tému kampane, do ktorého sa mohli zapojiť všetci žiaci v škole. Jeho vyhodnotenie prebehne  v škole 7. 12. 2016.

              Červené stužky sa pripínali žiakom už od rána a žiaden z nich si nemohol nevšimnúť, že škola prvý decembrový deň žila kampaňou naplno. Jej  priebeh  vyvrcholil cez veľkú prestávku fotením živej červenej stužky, ktorá pozostávala z organizačného tímu kampane - žiakov - a tiež učiteľov, ktorí chceli kampaň podporiť. Skromný počet účastníkov v živej červenej stužke vyjadruje nezáujem o striedmy spôsob života v oblasti sexuálneho nažívania, ktorého výsledkom je podceňovanie rizík vyplývajúcich z promiskuity. Červená farba vrchného oblečenia naznačuje odhodlanie postaviť sa do boja často aj nesprávnemu svetonázoru o užívaní si života naplno v oblasti intimity a preferovať tak zdravý životný štýl. Čierna a tmavá farba spodného oblečenia má byť akýmsi mementom pred čoraz viac šíriacou sa chorobou aj u nás na Slovensku.

               

            • Plavecký výcvik

            • Pozrite sa von . . . vidíte to? Všade okolo nás lieta prvé biele páperie.  Nám- prvákom to vôbec nevadí. Smelo kráčame k zemskému živlu v kvapalnom skupenstve- vode. Od 28. novembra do 2. decembra sa  skrývame na plaveckom výcviku v plavárni v Žiline. Hneď v prvý deň sme boli rozdelení do 8 skupín , pričom prvá sú skúsení plavci a ôsma tí, ktorí sa ešte len učia plávať. Teraz sa v pestrofarebných plavkách s odvážnym pohľadom majstrov sveta vrháme do vody. Aspoň chvíľu máme možnosť cítiť sa ako Martina Moravcová.  Vďaka špičkovým trénerom každý zdokonaľuje a precvičuje svoj plavecký  štýl. Je totiž úplne jedno, či je voda naším nepriateľom alebo naopak. Snažíme sa pokoriť svoje hranice a víťazne „vplávať“  do cieľa.

               

                

               

            • Fyzikálna súťaž Náboj Junior

            • Dňa 25. 11. 2016 na našu školu zavítali žiaci 2. stupňa základných škôl zo Sučian a okolia, aby si tu zmerali sily vo vedomostnej súťaži Náboj Junior, ktorú pre nich zorganizovali (nielen) členovia fyzikálneho krúžku. Mohli si tak vyskúšať, aké to asi je na Náboji pre stredné školy, zatiaľ čo gbasáci sa presvedčili, že byť organizátormi takejto súťaže nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

              1. miesto: Základná škola, Partizánska 13, Sučany, B, SR
              Jakub Beniač (9), Mária Pirohová (9), Roman Vrabec (9), Adrian Benko (9)

              2. miesto: Základná škola, P. Mudroňa 3, Martin, SR
              Martina Bateľová (9), Marek Červeň (9), Nikola Kubisová (9), Matej Rusnák (9)

              3. miesto: Gymnázium Jozefa Lettricha, J. Lettricha 2, Martin, SR
              Adam Hjadlovský (8), Marek Zumrik (8), Paulína Tomečková (8), Michal Nosáľ (8)

               

            • Open days in USA - West Coast + East Coast

            • Nasi ziaci , ktori su na exkurzii po americkych univerzitach

              na zapadnom pobrezi sa vcera presunuli z Los Angeles,

              (kde navstivili UCLA - University of California - Los Angeles

              a Caltech - Californian Techniological Institute} cez San

              Jose ( kde si pozreli University of Stanford) do San Francisca.

              V pondelok bola este na programe University of Berkeley a

              navsteva spolocnosti GOOGLE.

              Skupina na vychodnom pobrezi v New Yorku navstivila NYCU.

              Dnes sa presunuli do Bostonu kde je na programe Harvard

              University a MIT (Massachussetsky technologicky institut).

              Zajtra maju v plane este prijatie na nasej ambasade v New

              Yorku a prehlidku komplexu OSN.

              .

            • Významný hosť na akademickej pôde

            • Dňa 25.11. 2016 v klube našej školy prebieha prednáška s diskusiou s pánom ministrom obrany SR Ing. Petrom Gajdošom.  Témou   prednášky sú  vojenské zahraničné misie SR v rámci projektu Speaking tours: security challenges.  V stretnutí so študentmi vystúpi  aj  programový koordinátor projektu p. Dávid Miklušák.

                                              

              viac foto vo fotogalérii

            • Deň otvorených dverí

            • Ako to vyzerá , keď škola praská vo švíkoch? Skvele! Dnes -v piatok 18.11 mali organizované skupinky žiakov - budúcich záujemcov  o štúdium na našej škole možnosť zúčastniť sa vyučovania, ukážkových hodín. K dispozícii bol  infoblok s pánom riaditeľom a pretestovanie.

                    

            • Štvorlístok šťastia

            • Tieto  novembrové  dni napriek sychravému počasiu  sú  pre nás časom  žiarivého úsmevu a iskry v očiach.  

              V sobotu piataci slávili svojich 5 rokov štúdia na stužkovej slávnosti.

              V utorok sme si pripomenuli  Deň študentstva  a tretiaci  previedli  prvákov imatrikuláciami

              Streda sa niesla v rytme tanga a my sme pomyselne pretancovali 25  rokov  existencie našej školy.

              Ako bonus pridávame  v piatok Deň otvorených dverí , ktorý otvára   priestor na získanie informácií budúcim záujemcom o štúdium , lebo život ma vtedy význam, keď napreduje, dáva si nové výzvy, snaží sa dosiahnuť nové ciele a nestagnuje aj keď je  dlhodobo na vrchole a výslní úspechu.

                

                   

            • História na dotyk

            • Dňa 8.11.2016 žiaci 4. a 5. ročníka v rámci predmetu seminár z dejepisu navštívili archeologické múzeum v prírode Havránok. Počas exkurzie sa oboznámili s pôsobením Keltov na našom území - ich zvyklosťami a spôsobom života. Prezreli si rekonštrukcie obytných, fortifikačných i kultových objektov nachádzajúcich sa v areáli expozície prírodného múzea Havránok. Naši študenti tak mali možnosť "dotknúť sa" histórie, o ktorej sa učia na hodinách semináru z dejepisu.

                 

            • FRANKENSTEIN (Moje svedomie), SKD Martin 18. 10. 2016

            • Boli sme opäť v divadle. Na inscenácii, o ktorej sa medzi študentmi už dlhšie hovorí, že ho treba vidieť, lebo je jedno z najlepších. Presvedčili sme sa. Áno – ponúka veľký priestor na myšlienky, polemické debaty, brilantné herecké výkony, originálnu scénu, aktualizáciu...     

               “Raz som videl blesk rozpoliť strom na dve polovice. Povedal som si, že chcem byť taký veľký a mocný, keď budem starší“, zaznie z úst hlavnej postavy Frankensteina v podaní Mareka Geišberga.

              Podľa kultovej predlohy románu Mary Shelleyovej bolo dodnes nakrútených viac než päťdesiat filmov, no  už počas predstavenia bolo cítiť, ako režisér Dodo Gombár porušuje stereotyp z filmových adaptácií a pretvára dielo na súčasné, čiže sa zameriava aj na motív úteku postavy od svojho činu, dôraz kladie na jeho psychický stav, vytvára postavu Anjela skazy ako svedomia hlavnej postavy ambiciózneho študenta. .Inscenácia poskytla veľkú hereckú príležitosť aj ďalšiemu mladému hercovi divadla Danielovi Žulčákovi, ktorý vás presvedčí o svojom talente. Toto predstavenie je výborne zvládnuté, rieši mnoho novodobých problémov, je pútavé, zaujímavé a vedie k úvahám aj o súčasnom svete.

            • Sprevádzanie „nemeckého“ turistu po Sučanoch alebo konverzácia v nemeckom jazyku opäť trochu inak... 

            • Krásnymi farbami hrajúca jeseň nás vylákala von a tak sme dnes opäť zažili trochu netypické hodiny konverzácie v nemčine. Rozdelili sme sa na nemeckých turistov a na Sučancov, ktorí im po nemecky vysvetľovali, kde sa tu môžu chutne najesť, kde nájdu banku, poštu, lekáreň alebo aké známe osobnosti pôsobili v Sučanoch...

              Ani trochu sme sa nenudili a pravdupovediac nás niektorých aj prekvapilo,aké nami doteraz neobjavené tajomstvá naše Sučany skrývajú.

              Auf Wiedersehen!

                

                

               

               

            • Halloween

            •  

              Dnes -26.10.2016 (všimnite si, že  z čísel dňa - 26 a mesiaca -10 je zostavený celý rok) vládla netradičná atmosféra. Po strašidelne  vyzdobených chodbách blúdili duchovia.  Z temných rohov sa vynárali obludy, ktoré ste mohli stretnúť už ráno cestou  do školy vlakom alebo autobusom. Skvelé kostýmy, účesy a  makeup zmenili inak  vzorných študentov  na nepoznanie. Fantázii a kreativite sa  medze  nekladú a tak sa v širokej skále  masiek  objavila aj Snehulienka a 7 trpaslíkov, Dúha, Daček, Boh Zeus a iné mýticke postavy.

              viac foto vo fotogalérii

                         

            • Nemčina v galérii alebo trochu nezvyčajné hodiny konverzácie v nemeckom jazyku...

            • V utorok 18.10.2016 sa žiaci štvrtého a piateho ročníka, ktorí majú radi nemčinu, vybrali s pani učiteľkou Karkošiakovou do Turčianskej galérie v Martine. Okrem obdivovania výtvarných výtvorov umelcov pôsobiacich v Turci si precvičili rôznymi formami zážitkového učenia aj svoje nemecké jazykové zručnosti. A po skončení akcie sa nasýtení mnohými dojmami rozbehli domov...

                  

            • The Duke of Edinburgh's International Award

            • Každý má potenciál uspieť a získať Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu.

              V tomto školskom roku majú žiaci Bilingválneho gymnasia Milana Hodžu prvý krát možnosť uchádzať sa o získanie prestížnej Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (DofE). Stačí prijať výzvy v troch oblastiach a podstúpiť so spolužiakmi dobrodružnú expedíciu.

              V rámci programu na sebe účastníci pracujú a zlepšujú sa. Pravidelne vykonávajú aktivity v troch oblastiach: šport, talent a dobrovoľníctvo tak, aby si splnili svoje ciele. „Program je jedinečný v tom, že mladí ľudia si v jednotlivých oblastiach sami volia aktivity, ktoré ich bavia alebo zaujímajú. Ide o prekonávanie vlastných limitov. Preto je výber na nich," vysvetlil Miloš Ondrášik, manažér programu.

              Napríklad Jožo v rámci rozvoja talentu absolvoval kurz umelej inteligencie a programoval svoj vlastný šach. Simona získala žltý pas v bojovom umení KOBUDO a Matej sa venoval umeleckej maľbe a namaľoval štyri vlastné diela. Program dal aj týmto mladým ľuďom možnosť splniť si svoje ciele, navyše ich aj odcenil medzinárodne uznávanou cenou vojvodu z Edinburghu.

              Svojou vytrvalosťou a ochotou pracovať na sebe sa môžu mladí ľudia pochváliť pri uchádzaní sa o prácu alebo v prihláške na vysokú školu. Absolventov programu dokonca uprednostňujú aj také prestížne univerzity, akými sú Harvard, Oxford, či Cambridge.

              Simona z Gymnázia Jura Hronca si myslí, že práve DofE je jedinečná príležitosť, ako dosiahnuť aj ciele, na ktoré si inak netrúfate. Pravdepodobne ani Michaela Musilová, ktorá zlatú cenu získala ešte počas štúdia v Británii, si spočiatku netrúfala na to, že sa dostane až na misiu do americkej vesmírnej agentúry NASA a bude spolupracovať na simulovanej misii na Mars. Rovnako Matej Sapák, pred zapojením sa do programu netušil, že práve skúsenosti z absolvovaním DofE mu pomôžu napísať motivačný list, na základe ktorého ho vezmú študovať na Harvard.

              Šancu uspieť má naozaj každý, kto po dobu minimálne šiestich mesiacov dokáže pracovať na dosiahnutí vlastných cieľov. Okrem toho, spolu so skupinou spolužiakov podstúpi dobrodružnú expedíciu. "Musíte prekonať neznámy terén, prenocovať v horách a pokoriť cieľ," hovorí o svojich zážitkoch Janka, účastníčka jednej z expedícií. Ako výhodu však vníma, že to nie je len taký obyčajný školský výlet, ale skutočné dobrodružstvo so stanovaním v horách a na vlastnú päsť. “O to lepší pocit to je, keďsa vám dobrodružná expedícia podarí,” hodnotí Janka.

              Program vznikol ešte pred 60timi rokmi v Británii a zakladal ho manžel britskej kráľovnej, princ Philip. Dnes ho ročne absolvuje 1,3 milióna mladých ľudí v 140tich krajinách sveta. Na Slovensku si prvých 86 absolventov preberalo odcenenie za svoju prácu z rúk britského veľvyslanca na Slovensku. Svojou účasťou ich poctil aj pán prezident Andrej Kiska, ktorý ocenil úsilie, ktoré museli študenti stredných škôl dobrovoľne vynaložiť, aby Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE) získali. Prezident vo svojom prejave povzbudil mladých ľudí, aby pokračovali v aktivitách aj mimo povinností v škole, lebo skutočné osobnosti sa poznajú aj podľa toho, čo sú ochotní robiť naviac.

              Zapojiť sa do Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu sa môžete už aj na našej škole.

              Prezentácia program sa uskutoční v stredu 19.10.2016 o 14:40 hod v klubovni školy.

              Ak sa zaujímaš o program, čakáme Ťa J, predstavíme Ti vedúcich programu, školiteľov a koordinátorku program.

              V prípade vážnych dôvodov, pre ktoré nemôžeš prísť osobne, môžeš kontaktovať koordinátora/koordinátorku programu DofE na škole RNDr. Ľ.Bošanskú do 25.10.2016.