• Novinky

            • Debatéri znovu bodujú

            • Posledný regionálny turnaj debatnej sezóny je za nami a Sučany opäť dominovali. Tím Sučany 1 zopakoval skvelé výkony. Maťo Repka, Aďo Rybár a Kika Feiková si odniesli zlaté medaily. Tím Sučany 2 obsadil 2. miesto a 5. miesto patrilo tímu Sučany 0. Až 7 sučianskych debatérov sa prebojovalo medzi top 10 rečníkov turnaja a o pohár najlepšieho rečníka sa pobili Aďo Rybár a Filip Pastorek. Veľká gratulácia patrí aj Helke Galbavej, ktorá získala 1. akreditáciu a oficiálne sa stala rozhodkyňou Slovenskej debatnej asociácie.

            • Do vesmíru cez Londýn

            • Krúžok mladých kozmonautov pod vedením Ing. Petra Paulíka sa zúčastnil v dňoch 29.2-1.3 exkurzie do Londýna na historickú výstavu ruského vesmírneho programu v Science múzeu, kde bolo  vystavené  veľké množstvo atraktívnych exponátov, od prvého radaru  po orbitálnu kapsulu ruskej kozmonautky Tereškovovej. V ponuke na zakúpenie  bolo aj napr.  jedlo zabalené ako pre kozmonautov alebo rôzne  modely nosných rakiet americkej aj ruskej výroby.

                

                    

            • Nové knihy v školskej knižnici

            • Je schovaná v útrobách klubu, všetci o jej existencii vedia, no aj tak láka neveľa študentov. Školská knižnica ponúka oveľa viac pokladov, než si myslíte, každý rok do jej ponuky pribúdajú nové a nové knižky. Tak tomu je aj teraz - vďaka snahe členov Žiackej školskej radya  finančnej pomoci ZRPŠ pri BGMH sa do knižnice zakúpilo 54 nových titulov. Všetky z nich patria medzi diela z povinného čítania, prípadne sú veľmi nápomocné pri príprave na maturitu zo slovenčiny. Využite možnosť, že máte takéto skvelé knihy rovno pod nosom. Prefekti v školskej knižnici na vás čakajú!

              Zoznam titulov:

            • Lyžiarsky a snowboardový kurz

            • Aj keď je tohtoročná zima skúpa na sneh, nám umožnila absolvovať  skvelý  a jedinečný kurz, plný  športových  skúseností a zážitkov. 

                  

                

              viac foto vo fotogalerii

            • Valentínska kvapka krvi

            • Tradičná a obľúbená akcia darovania krvi na pôde školy, ktorej sa tradične zúčastňujú žiaci i učitelia, sú aktívnymi darcami krvi a pomáhajú tým najvzácnejším čo majú. 

                    

              krv, odber krvi, darovanie krvi            

            • Za naše školstvo

            •                                          

              Dňa 17.2.2016 sa na pôde   školy konal projekt „ Spolu za lepšie školstvo“ organizovaný študentmi. Žiaci a učitelia sa spojili a formou nosenia modrý stužiek žiaci prejavili  svoj záujem o momentálne dianie v školstve na  Slovensku. Zároveň počas veľkej prestávky mali možnosť vyjadriť na zhromaždení Speaker’s corner  svoj názor.Každý mohol ukázať svoje hodnoty a slovami zmeniť viac, než sa na prvý pohľad môže zdať.

            • 30.marec - termín prijímacích skúšok sa blíži, vy sa pýtate, my odpovedáme

            • Otázka           Môj syn má záujem o štúdium. V prihláške sa pri kolonke "záujem o školský
                                      internát" má napísať čo, ak máme záujem o internát? A ako je to s internátom
                                      pre študentov gymnázia? Sme z Liptovského Mikuláša, má nárok na internátne
                                      ubytovanie? Ďakujem.

              Odpoveď        Bilingválne gymnázium Milan Hodžu nemá svoj vlastný internát. Žiaci
              gymnázia sú ubytovaní na jednom z troch internátov v okolí školy a to podľa svojho výberu a kapacity internátov. Na internátoch je ubytovaných každoročne okolo 350 žiakov nášho gymnázia. Internáty Strednej odbornej školy dopravnej v Martine - Priekope (kapacita cca 170 miest) a Strednej priemyselnej školy v Martine (cca 150 miest) slúžia takmer výhradne pre ubytovanie našich žiakov. Na internáte Strednej odbornej školy drevárskej v Turanoch bývajú aj žiaci iných škôl, v tomto roku je tam ubytovaných 12 našich žiakov. Do prihlášky môžete uviesť, že máte záujem o internát, ale údaj je len informatívny. Prijatí uchádzači svoj záujem o ubytovanie prejavujú na žiadosti – tlačive, ktoré uvedené školy pre záujemcov poskytnú v deň zápisu alebo v iné dni priamo na internátoch. Ubytovanie na internáte nie je nárokovateľné, ale aj žiaci z bližšieho okolia sú ubytovaní, ak prejavia záujem. Žiaci vyšších ročníkov (4., 5. roč.) využívajú tiež možnosti ubytovania na priváte v obci Sučany, ale aj v Martine a Vrútkach.

              Otázka               Som žiakom kvarty na osemročnom gymnáziu. Mal by som záujem ísť študovať do Sučian na bilingválne gymnázium. Ako sa to rieši v mojom prípade - môžem sa zúčastniť prijímacích skúšok alebo nie? Ak nie, ako to teda funguje?

              Odpoveď       Funguje to tak, že môžeš ísť formou prestupu, nie účasťou na prijímacích skúškach. Viac sa o tom dozvieš na www.gbas.sk/dokumenty/prijímacie konanie/prestup/ prestup 01-15.pdf. Ak by ti po preštudovaní tohto dokumentu nebolo niečo jasné, ozvi sa alebo príď na Dni otvorených dverí.

              Otázka               Aké sú kritéria na prijatie na vaše gymnázium? a z čoho sa robia prijímacie skúšky?

              Odpoveď       Podmienky prijímacieho konania vrátane kritérií pre prijímacie konanie v školskom roku 2015/2016 sú zverejnené na www.gbas.sk/prijímacie skúšky/ prijímacie konanie alebo www.gbas.sk/dokumenty/prijímacie konanie/ PS 15-16 POR.pdf

              Viac otázok a odpovedí nájdete pod ikonkou Prijímacie skúšky

            • Valentine´s Ball

            • Vo februári nás už tradične čaká obľúbený Valentínsky ples, ktorý sa tento rok uskutoční 18.2. v CVČ Kamarát. Slávnostné otvorenie bálu je o 18:00 a program končí o polnoci.

              Na plese sa okrem dobrej zábavy a tancu môžeme tešiť na ochutnávku Bubbleology, tanečné súťaže aj pre menej zručných tanečníkov, či hudobné a tanečné vystúpenia.                                                                                                                  

              Celý ples sa nesie v téme maškarných masiek, takže Vás prosíme, aby ste si so sebou priniesli masku/ škrabošku pre správnu atmosféru. Ako bonus za masku dostanete ZADARMO jeden tombolový lístok. Avšak, ďalšie lístky do tomboly si môžete zakúpiť za 50 centov. V tombole Vás čaká množstvo atraktívnych cien od našich sponzorov. Lístky na Valentínsky ples si môžete zakúpiť v šope každú stredu a štvrtok počas veľkej prestávky. Posledný dátum kedy si môžete zakúpiť lístky bude 12.2(piatok).                                          

                                            Tešíme sa na Vás a želáme príjemnú zábavu.

            • FOOD FEST

            • Celá Južná Amerika spolu s Mexikom sa 23.februára 2016 presťahovala do Sučian. Zovšadiaľ sa ozývala lákavá latino hudba. Študenti mali možnosť ochutnať najznámejšie jedlá exotických krajín, ako napríklad argentínske empanadas či chilli con carne, ekvádorské banánové karbonátky alebo aj cibuľový koláč. Predstavili sme Vám taktiež rôzne sladkosti z tejto oblasti. Okolo 12:00 sa hladní študenti nahrnuli na rôzne prednášky o týchto krajinách a pokračovali na veľkej ochutnávke, ktorá trvala približne do 15:00. Okrem plných žalúdkov, odchádzali aj s hlavami plnými nových informácií o všetkých krajinách Južnej Ameriky.

               

              pozvánka na akciu:

              Po veľkom minuloročnom úspechu, sa už po druhýkrát na našej škole uskutoční Food Fest.  Dňa 24.2.2016 sa všetci milovníci jedla môžu tešiť na závan Južnej Ameriky a jej kuchyne. Tá je totiž tohtoročnou témou. Budeme mať možnosť ochutnať jedlá a pochúťky z rôznych častí Južnej Ameriky a Mexika. Nebudú chýbať zaujímavé prednášky, workshopy, či súťaže. Tešiť sa môžete na nezvyčajné ochutnávky, recepty a nové znalosti zo sveta gurmánov.
              Veľké otvorenie Food Festu prebehne  počas dňa a festival bude pokračovať aj po skončení vyučovania.

              Podmienkou účasti  je  vstupné 4E, ktoré  zahŕňa návštevu troch ľubovoľných aktivít (prednáška +ochutnávka, súťaž, ochutnávka,..) Avšak, všetci platcovia ZRPŠ majú vstup vopred  preplatený, lístok je nutné si vyzdvihnúť v čase predaja. Lístky sa budú predávať v šope v každý pondelok a utorok počas veľkej prestávky.


              A POZOR! Prvú súťaž vyhlasujeme už teraz! Zapojiť sa môžete do súťaže o najlepšiu nachos omáčku/dip. V deň
              festivalu prineste už vopred pripravený dip a zúčastnite sa! Výber je len na vás.
              Pre ďalšie informácie sledujte nástenku!


              Tešíme sa na Vás!

            • Valentínska pošta

            • Drahí GBASáci!

              Tak ako každý rok sa aj tento bude konať Valentínska pošta. Potešte svojich milovaných, kamarátov, učiteľov či tajné lásky milým želaním, doprajte im pocit, že je tu niekto pre nich, rozbúšte ich srdcia radosťou a naplňte láskou...

              Tešíme sa na veľa veľa krásnych odkazov, ktoré medzi Vás roznesieme 16. februára.

              Svoje odkazy môžte hádzať do Valentínskej krabice pod hlavnou nástenkou.

            • HODŽOVA ESEJ 2016

            • Bilingválne gymnázium Milana Hodžu

              vyhlasuje pre žiakov stredných škôl

              pod záštitou predsedu vlády SR
               

              12. ročník súťaže

              HODŽOVA ESEJ 2016

              na tému:

              „Pravdu si musíme povedať i keby bola ako bolestná. Len keď ju poznáme, môžeme na základe jej poznania odstraňovať chyby a nedostatky.“  Milan Hodža

                                                                                                                          Michal Múdry: Hodža v Amerike, Chicago 1949, s.224.

              Reflexie súčasného mladého človeka o ceste k pravde ako podnetu k novým riešeniam.

               

              Propozície súťaže a viac informácií nájdete v časti Kalendár aktivít a podujatí/Hodžova esej 

               

            • Matematická olympiáda

            • Polrok je tu a my  žneme ďalšie  úspechy- tentokrát v  krajskom kole matematickej olympiády kategórie A (najvyššia), ktoré sa uskutočnilo 12.1.2016 

              Na skvelom 3. mieste sa umiestil  Filip Kulla, 5. miesto  obsadil Aurel Bíly. Medzi úspešných riešiteľov sa zaradili aj Emília Mlynarčíková a Zuzana Záborská.

              K dosiahnutým úspechom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

              Výsledky krajského kola:http://skmo.sk/poradia.php?sutaz=_krajske_kolo&kraj=ZA&kategoria=A

            • Plesová sezona je tu, my sme mali Venček

            •    Život  študenta nie je len  o sedení v lavici a získavaní  dôležitých vedomostí, ale aj o tom, aby vedel  vystupovať  na verejnosti a vedel sa vhodne správať v spoločnosti. Pomáha k tomu aj   Kurz spoločenských tancov, ktorý majú naši študenti  možnosť absolvovať  v 2. ročníku. Keďže na škole vládne  priateľská atmosféra,    účastníkmi  boli aj študenti z vyšších a nižších ročníkov, prípadne iných škôl. Učili sa tancovať pod dozorom p. Pišnej, ktorá ich   po niekoľko poobedí previedla  tancami štandardnými i latinsko-americkými. Svoje umenie  tanečníci predviedli na záverečnom  Venčeku, kde sa zúčastnilo až 32 párov.

              V súťaži o najlepší  tanečný par zvíťazili Denisa Salvová a  Michal  Kvaššay.

              Kráľovnou a kráľom večera boli korunovaní Michaela Knošková a Samuel  Čanecký.

                   

              Súčasťou večera boli aj taneční hostia, malí či veľkí. Rodičia si mali možnosť zatancovať vo voľných tanečných kolách na modernú hudbu a všetci sa veľmi dobre zabavili. Chcela by som touto cestou chcela poďakovať za nás, žiakov, všetkým, ktorí nám dopriali byť súčasťou tak krásneho večera.

                  

               

            • Žatva úspechov v Debatnom klube

            • Aj kedď je zimné ročné obdobie, my  žneme úspechy. Tretí regionálny turnaj Slovenskej debatnej ligy už majú za sebou aj stredoslovenskí debatéri a aj po tretíkrát dominoval Debatný klub Sučany. Na regionálnom turnaji, ktorý sa konal 12. - 14. 2. 2016, na 1. mieste skončil tím Sučany 1 (Kristína Feiková, Andrej Rybár a Martin Repka), na 2. priečke tím Sučany 2 (Filip Pastorek, Christian Alexander Filt a Katarína Kandriková). Najlepším rečníkom turnaja sa stal Martin Repka, ktorý svojho spoludebatéra Andreja Rybára predbehol iba o jeden rečnícky bod. Srdečná gratulácia patrí aj Jurajovi Michalcovi, ktorý na tomto turnaji získal akreditáciu a stal sa právoplatným rozhodcom Slovenskej debatnej asociácie.

              Srdečne gratulujeme Christianovi Alexandrovi Filtovi, ktorý sa stal po výberovom konaní členom národného tímu a bude Debatný klub Sučany a Slovensko reprezentovať na Majstrovstvách sveta v debatovaní (WSDC ,19-29.7.2016, Stuttgart ).

              Držíme palce!

            • Poznávacia exkurzia do Adventnej Viedne

            • V stredu 9.12.2015 navštívilo 44 žiakov 2- 4.ročníka s Mgr.S.Karkošiakovou a Mgr.M.Libičom hlavné mesto Rakúska odeté do vianočného šatu. Prvou zastávkou bol Hundertwasserov dom známy svojou bizarnou farebnou architektúrou. Ďalším cieľom bol krásny zámocký komplex Schönbrunn. Tu sme si nenechali ujsť prechádzku ku Gloriette a obdivovali sme poskakujúce veveričky v zámockom parku. Ďalej  sme sa vybrali k Dómu sv.Štefana, pozreli sme si Hofburg, Námestie Márie Terézie, Parlament, budovu Secession, Dom bez mihalníc, Radnicu a mnoho ďalších historických pamiatok. Milovníci prírody si prišli na svoje v prírodovednom múzeu. Nakoniec sme navštívili vianočné trhy, poobdivovali vianočnú výzdobu a príjemne unavení z celého dňa sme nasadli na autobus domov. 

                 

            • Euroscola 2016

            • Usilovná práca našich študentov na projekte Euroscola 2016 im priniesla 2. miesto a účast vo finále projektu v Štrasburgu  3.marca 2016. Gratulujeme!

               

               

          • Červené stužky
            • Červené stužky

            • 1.december je Dňom boja proti AIDS. Naša škola sa už po niekoľkýkrát zapojila do celoslovenskej kampane, ktorú organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Počas prestávok doobeda mali študenti aj učitelia možnosť vziať si červenú stužku- symbol boja proti AIDS a získať viac informácií o víruse HIV  na prvom alebo druhom poschodí. Súčasťou propagácie kampane Červené stužky je aj súťaž Živá červená stužka, do ktorej sme sa aj my zapojili. Študenti tiež mohli vyplniť krátky kvíz v podobe tajničky a mohli sa tak zapojiť do súťaže o pekné ceny.

            • Pán minister v škole

            • Deň  30. 11. 2015 sa niesol v slávnostnom duchu. Na našu školu zavítal pán minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Beseda sa konala pod záštitou organizátorov projektu Euroscola 2016, ktorého cieľom je zvýšiť informovanosť študentov a širšej verejnosti o súčasnej situácii v Európskej únii a jej budúcom smerovaní. Pán minister najskôr rozprával o súčasných aktivitách Európskej únie a o významnom postavení  Slovenska v nej. Pán Lajčák sa ochotne so žiakmi podelil o svoje skúsenosti v oblasti diplomacie, ozrejmil cestu, ktorá k tomuto poslaniu vedie.  V následnej diskusii  odpovedal na otázky spojené s  problematikou migrácie, diskutoval  o  krokoch vedúcich k riešeniu problému odlivu mozgov zo Slovenska a vyzdvihol dôležitosť vzdelania a aktívnej znalosti cudzích jazykov.

              Ďakujeme za túto príležitosť.

               

              Zábery z jeho besedy so žiakmi sú vo fotogalérii.