• Novinky

            • Pán minister v škole

            • Deň  30. 11. 2015 sa niesol v slávnostnom duchu. Na našu školu zavítal pán minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Beseda sa konala pod záštitou organizátorov projektu Euroscola 2016, ktorého cieľom je zvýšiť informovanosť študentov a širšej verejnosti o súčasnej situácii v Európskej únii a jej budúcom smerovaní. Pán minister najskôr rozprával o súčasných aktivitách Európskej únie a o významnom postavení  Slovenska v nej. Pán Lajčák sa ochotne so žiakmi podelil o svoje skúsenosti v oblasti diplomacie, ozrejmil cestu, ktorá k tomuto poslaniu vedie.  V následnej diskusii  odpovedal na otázky spojené s  problematikou migrácie, diskutoval  o  krokoch vedúcich k riešeniu problému odlivu mozgov zo Slovenska a vyzdvihol dôležitosť vzdelania a aktívnej znalosti cudzích jazykov.

              Ďakujeme za túto príležitosť.

               

              Zábery z jeho besedy so žiakmi sú vo fotogalérii.

            • Šachová dáma

            • Dňa 2.11.2015 sa konala postupová šachová súťaž Majstrovstvá regiónu Turiec stredných škôl. Z našej školy sa turnaja zúčastnili dvaja  hráči.  Lukáš Ralidiak  z V.C triedy, ktorý vo svojej kategórii obsadil 8. miesto a celkovo 10.Účastníčkou bola aj   Martina Černeková z V.D triedy, ktorá sa celkovo umiestnila síce na nepopulárnom  4. mieste,  ale  vo svojej kategórii  vyhrala a 1.miesto  jej prinieslo  postup na krajské kolo.  Gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov.Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

              -SB-

               

              Kompletné výsledky nájdete na http://www.chess-results.com/tnr192900.aspx?lan=1.

                      

          • Euroscola
            • Euroscola

            •  

              Ako najlepšie prezentovať našu školu vrámci projektu Euroscola? No predsa debatovaním, ktoré má na našej škole dlhoročnú tradíciu a dosahujeme v ňom výborné výsledky. Preto sa náš organizačný tím Euroscoly rozhodol 9. – 12. 11. 2015 zorganizovať školský debatný turnaj na tézy o Európskej únii. Neuveriteľných 12 trojčlenných tímov bojovalo o zlaté medaily, ktoré nakoniec získal tím Sučany 3 v zložení Hana Hudecová, Simona Stasová a Kristína Chorvátová. Strieborné medaily si vybojoval tím Sučany 1, konkrétne Aneta Benedigová, Ján Ptačin a Tomáš Buchel. Ďakujeme všetkým tímom, rozhodcom a organizátorom za príjemný napínavý turnaj a srdečne gratulujeme víťazkám!

               

              Sučianski debatéri sa nenechali zastaviť ani na anglickom debatnom turnaji v Košiciach (13. – 15.11.2015). Oba naše tímy sa prebojovali do semifinále, kde sa stretli v spoločnom derby. Tím Sučany B (Zuzka Nikodémová, Alex Danková, Adrienn Gallová) nakoniec ťahal za kratší koniec a postup do finále si vybojoval tím Sučany A (Linda Lomenčíková, Christian Alexander Filt a Kika Feiková). Tomu sa podarilo celý turnaj (Košice Schools Debating Competition) vyhrať a pohár pre najlepšieho rečníka si domov odniesol Christian Alexander Filt.

               

               

               

            • Debatný klub

            • Debatná sezóna začala pre Debatný klub Sučany viac ako úspešne. Tvrdá príprava, množstvo cvičných debát či hodiny strávené nad prípravou sa vyplatili a výsledky na seba nenechali dlho čakať. 

              Na 1. stredoslovenskom regionálnom turnaji sa 4 tímy umiestnili v top 5 a v rebríčku najlepších 10 rečníkov turnaja sme obsadili až 8 priečok. Turnaj vyhral tím Sučany 2 v zložení Filip Pastorek, Christian Alexander Filt a Katarína Kandriková, sekundoval im tím Sučany 0 v zložení Sabína Kvasnicová, Dominika Kovačovičová a Michal Pati. Pohár pre najlepšieho rečníka dostal Filip Pastorek. Veríme, že nesklameme a naše výsledky budú výborné počas celej sezóny.

          • HALLOWEEN 2015
            • HALLOWEEN 2015

            • Nebolo by skvelé aspoň na jeden deň zmeniť svoju identitu ? Odpútať sa od spoločensky akceptovaných spôsobov obliekania a len tak ujsť do sveta fantázie? Možno by ste ho podvedome pripísali už len tým najmenším, pričom často zabúdate, že jeho brány sú otvorené pre všetkých. V utorok  3. októbra  väčšina žiakov GBASu odhodila zábrany a masky obyčajných žiakov. Všade, kam len oko dovidelo, sa mihali ľudia v kostýmoch. Strašidelných, vtipných, nápaditých...  O originalitu naozaj nebola núdza, čo potvrdzovala aj halloweenska výzdoba na chodbách, o ktorú sa ako každoročne postarali žiaci jednotlivých ročníkov. Celé toto snaženie však nevyšlo navnivoč. Ako každý rok, aj tento sa všetky masky zúčastnili promenády po schodoch, ktorá sa konala počas veľkej prestávky. Za búrlivého potlesku sa nám predstavili všetci, ktorí stáli o fotografiu a uznanie publika Najviac pozornosti získali skupinové masky ako napríklad Alica v krajine zázrakov, Vlk a Červená Čiapočka či Periodická tabuľka prvkov. Avšak v každej súťaži, a ani táto nie je výnimkou, platí staré známe porekadlo „Víťaz môže byť len jeden“ a tento rok bolo naozaj ťažké vybrať. Nakoniec však porota v zložení členov Žiackej školskej rady rozhodla, že titul Najlepšia skupinová maska patrí trojici, ktorá reprezentovala dobre známu rozprávku Vlk a Červená Čiapočka, kde samozrejme nesmela chýbať postava babičky. Nesmieme však zabúdať na Žiacku školskú radu a pani profesorku Ďaďovú, bez ktorých by toto podujatie nebolo možné zorganizovať.  Tí by chceli poďakovať všetkým zúčastneným a veria, že budúci Halloween bude rovnako dychberúci ako tento.
               

              Sabína Kvasnicová

          • Boli sme pri tom ...
            • Boli sme pri tom ...

            • Študenti Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch sa zapájajú aj do života obce Sučany. Dňa 11.11.2015 o 11.11 hod. sa zúčastnili pietneho aktu pri príležitosti Dňa vojnových veteránov. Svojím príspevkom o histórii vzniku pamätného dňa a prednesom poetického textu sa prihovorili účastníkom podujatia. Pripomenuli si tak živú hodnotu mieru a porozumenia medzi národmi.

            • Vyhrň si rukáv pre dobrú vec!

            • Podtitul  tohtoročnej Študentskej kvapky krvi, ktorá sa uskutočnila 10. 11. 2015 v priestoroch BGMH Sučany, vystihol jednoduchou formou veľkú vec. Aj napriek tomu, že nemohol každý záujemca darovať krv, myslíme si, že stačilo už len uvedomenie si veľkej pomoci iným prostredníctvom odovzdania nádeje skrytej  v malej „kvapky“ krvi.

              Súdiac podľa počtu záujemcov medzi študentmi, učiteľmi a občanmi Sučian môžeme opäť konštatovať , že novembrové darovanie krvi bolo úspešné – 34 záujemcov, z toho 25 darcov.

              Na záver nám neostáva nič iné ako vysloviť vrelé poďakovanie všetkým zúčastneným, ktorí  prejavili ochotu podeliť sa s najvzácnejšou tekutinou aj za cenu prekonávania strachu, a tiež NTS v Martine, ktorá k nám na náš podnet neváhala merať cestu. V akcii plánujeme pokračovať aj v novom kalendárnom roku Valentínskou kvapkou krvi, o ktorej Vás určite prostredníctvom webového sídla školy budeme informovať.

               

          • Karis
            • Karis

            • Milí GBASáci!

              Už zajtra si budete môcť kúpiť nový KARIS! Je plný skvelých článkov, ktoré stoja za to. Hlavne rozhovory, či už s novými učiteľmi, menovcami slávnych osobností alebo Rockym Lenom. Každý si, tak ako vždy, nájde to svoje. Určite sa máte na čo tešiť! :))

            • OPEN DAYS IN USA 2015

            • V dňoch 19 až 25. 11. 2015 navštívili naši žiaci štyri univerzity v Spojených štátoch amerických. V New Yorku to boli University of New York a New York City University a v Bostone Harvard a MIT. 

              V rámci programu navštívili aj Generálny konzulát Slovenska v New Yorku a sídlo OSN.

              Obohatením programu bolo pre našich žiakov aj stretnutie s rovesníkmi na v súčastnosti najlepšej americkej strednej  škole - Stuyvesant High School sídliacej v New Yorku..

               

              Zábery z cesty sú vo fotogalérii ...

          • EUROSCOLA počas dňa knižníc
            • EUROSCOLA počas dňa knižníc

            • Čaro písaného slova je nenahraditeľné. Dokáže nás zahaliť rúškom tajomstva, otvára dvere do sveta fantázie a tým nám pomáha oddýchnuť si od reality. Častokrát si neuvedomujeme, komu vďačíme za napísanie svojej obľúbenej knihy. A preto sme si 27.10. v rámci dňa knižníc pripomenuli a zároveň oslávili nositeľov Novelovej ceny za literatúru pochádzajúcich z Európy- Darion Fo, Gunter Grass, Wislawa Szymborska, Harold Pinter, Jean- Marie le Clezio, Tomas Transtromer, Doris Lessing, Hana Mullerová, Elfriede Jelinek, Imre Kertezs. Na druhom poschodí si študenti mohli pozrieť ich profily spolu s plagátmi nádherných knižníc, s ktorými sa Európa môže hrdo pýšiť. Touto cestou chcel tím EUROSCOLY ukázať, koľko talentovaných ľudí pochádza práve z Európy a vzdať im vďaku za ich prínos.

              Lucia Jurašková, V.A

               

               

               

               

                                                                                                                                                                          

               

            • Knihy. Všade samé knihy!

            • Bol klasický utorok, a knihám by ste sa nevyhli ani na prvom poschodí. Práve tam si mohli žiaci celý deň vymieňať knihy na Knižnom trhu, prispieť slovíčkami do GBASáckeho románu, či odporučiť obľúbenú knihu spolužiakom. Na druhom poschodí mohli záujemcovia o literatúru a knihu nájsť stánok kníhkupectva Littera a taktiež stanovište o európskych knižniciach. Klub tento rok opäť privítal našich najmenších. Deti z miestnej škôlky počúvali príbehy či tvorili záložky. Okrem toho sa počas celého dňa čítalo, recitovalo, tvorilo, súťažilo či diskutovalo s našimi učiteľmi Steinerom a Ničíkom. Prvý spomínaný sa „blysol“ prečítaním päťdesiatich ôsmich kníh zo zoznamu „100 kníh, ktoré by ste mali prečítať“, zo žiakov sa na prvej priečke po sčítaní umiestnil Michal Matulík s číslom 46. Všetci tak prišli do bezprostredného kontaktu s literatúrou, ktorá v ten deň hrala prím, a 27. október 2015 sa zapíše do školskej kroniky ako vydarený a osviežujúci, čo mali na rováši organizátori tvorení žiakmi a taktiež pani učiteľky Dobrotová a Ďaďová.


                        

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

          • Debatný klub
            • Debatný klub

            • Debatná sezóna už pomaly začína a to znamená jediné - trénovať a trénovať. Svoje o tom vedia najmä začiatočníci. Takmer každý týždeň ich čaká nová debata a z hodiny na hodinu sú ich výkony lepšie a lepšie. Turnaj sa blíži a my veríme, že pre Debatný klub Sučany ukáže svoje kvality aj v tomto roku.

               

               

            • ORGANIZÁCIA ŠKOLSKÉHO ROKA 2015/2016

            • Podrobnú prezentáciu o organizácii šk.roka 2015/2016 a prezentáciu o štruktúre karierových pozícií nájdete pod ikonkou Dokumenty /Met.a por. orgány a Organizácia šk. roka 15-16/. 

               

               

            • Vyhodnotenie 11. ročníka literárnej súťaže Hodžova esej 2015

            •  

               

              1.miesto            Miroslava Rusková     (Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica)

              2.miesto            Eduard Lazorík          (Gymnázium J. Lettricha Martin)

                        

              3.miesto            Nora Mlynáriková     (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu Sučany)

              cena starostu obce Sučany            Michal Sojka (Gymnázium J. Lettricha Martin)

              cena riaditeľa Ústavu politických vied SAV   Dárius Čoreja (Gymnázium J. Lettricha Martin)

              cena generálnej riaditeľky Slovenskej národnej knižnice        Peter Kromka (Gymnázium Lipany)

              cena prednostu Okresného úradu Žilina     Jakub Straka (Gymnázium J. Lettricha Martin)

            • Poďakovanie od rodičov

            • Dobrý deň,

              aj touto cestou by som chcela poďakovať p. Mindekovej za zorganizovanie tohtoročného UK Tripu pre študentov 1.ročníka. Zvládla náročný manažment cesty tam aj späť, ubytovanie detí a aj ich prípadné námietky, či sťažnosti.
              Moja dcéra Lenka bola nadmieru spokojná nie len s ubytovaním a stravou, ale páčila sa jej aj škola, prostredie a sprievodné programy.
              Jediné, čo považovala za "zbytočne vyhodené peniaze" bola návšteva Disneylandu cestou späť - radšej by navštívila múzeá alebo iné zaujímavosti v Paríži.
              Ja za seba môžem poďakovať aj za šťastný návrat detí domov, ktorý bol plánovaný na noc z piatka na sobotu, ale deti prišli už v piatok cez deň a tak som sa s pani učiteľkou nestihla osobne stretnúť a poďakovať jej.
              Rada tak však urobím na Garden Party, na ktorú sa už vopred teším.

              Prajem pani Mindekovej a ostatnému učiteľskému zboru, aby všetky ich výlety boli sprevádzané pokojnou atmosférou a aby žiaci, ktorí sa ich zúčastnia boli spokojní a usmiati.

              Danica Baranovičová

            • Jazykovo-poznávacia exkurzia v Anglicku a fotky

            • Účasť našich študentov 1.ročníka na  vzdelávacej exkurzii bola  v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi najpočetnešia - 95 študentov malo možnosť spoznať krásy krajiny a kultúru Anglicka, overiť a zlepšiť svoje jazykové zručnosti  jazyka, ktorému sa na škole venujú a tak pretaviť teóriu do praxe. Získali mnoho cenných zážitkov a skúseností, čo potvrdzujú aj fotografie priložené vo Fotogalérii na školskej  stránke.

               

               

               

               

               

            • „The one who does not remember history is bound to live through it again“ George Santayana

            • Vraví sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť...

              A tak sa v utorok 12.5. 2015 vybralo 83 tretiakov a štvrtákov pod vedením p. učiteľky Karkošiakovej na poznávaciu exkurziu do Poľska. Navštívili sme koncentračné tábory Auschwitz a Birkenau, aby sme si pripomenuli hrôzy vojny a uvedomili si, kam až môže dospieť ľudská nenávisť a zloba.

              Poslednou zastávkou na našej ceste bol Krakow, starobylé mesto dýchajúce históriou, s majestátnym hradom Wawel týčiacim sa nad Vislou. Večer sme sa vracali plní dojmov, zážitkov a poučných skúseností.

               

            • Bye, Bye UK

            • Milí rodičia žiakov 1. ročníka- výletníkov.... dnes je deň nášho odchodu.. okolo 16tej odchádzame z Barnestaple, zajtra nás čaká Paríž a v sobotu nadránom sme doma. Držte nám palce, tešíme sa na vás.