• Novinky

            • Európska konferencia mládeže v Košiciach

            • V čase 2.-7.10. 2016 sa dve študentky našej školy, Michaela Knošková a Adriána Repáňová, zúčastnili Európskej konferencie mládeže v Košiciach. Účastníkmi tejto konferencie boli mládežnícki delegáti, zástupcovia mládežníckych organizácií, eurokomisári a iní reprezentanti každej členskej krajiny Európskej únie. Na tomto stretnutí sa riešili otázky týkajúce sa aktuálnych problémov mládeže zadané na predchádzajúcej konferencií v Amsterdame, v rámci projektu Štruktúrovaný dialóg. Súčasťou podujatia boli rôzne prednášky, workshopy a motivačné talky, kde predstavila svoj príbeh i speváčka Celeste Buckingham, a každý deň bol zakončený kultúrnym programom, poukazujúcim na zvyky a tradície našej krajiny. Celá konferencia bola úžasná skúsenosť v príjemnej nálade a v duchu zlepšenia celej našej spoločnosti.

               

            • Študentská kvapka krvi v predstihu - už 25.10.

            • Dňa 25. 10. 2016 (utorok) sa uskutočnila v priestoroch školy Študentská kvapka krvi v spolupráci s NTS z Martina. Táto akcia je spojená s  Dňom študentstva, ktorý je  17.11.  Obľubená je medzi  žiakmi i  zamestnancami školy. Máme možnosť darovať  to najcennejšie-krv, ktorá sa nedá vyrobiť. Úžasné však je, že je možné ju  darovať a použiť v momente, keď ju súrne  treba. Aj keď si všetci želáme, aby takých situácií bolo čo najmenej, nedá sa im  úplne vyhnúť. Preto nevahájte a darujte  krv aj vy. My sme tak uz urobili a vidíte, že to ide s úsmevom. Ďakujeme všetkým, ktorí neváhali prísť darovať krv v rámci akcie Študentská kvapka krvi. Poďakovanie patrí predovšetkým našim odvážnym  žiakom, ale aj Obecnému úradu v Sučanoch a Hasičskému zboru v Sučanoch. Počet darcov sa aj vďaka nim vyšplhal na rekordných 41, z ktorých reálne darovalo krv 33. Veríme, že sa nám vo februári podarí zorganizovať aj Valentínsku kvapku krvi, na ktorú ste už teraz všetci srdečne pozvaní!

                    

            • Youth workshops in Sobibor 2016

            •  

              V Poľsku sa  organizujú workshopy pre študentov stredných škôl o tábore Sobibor, z ktorého v roku 1943 ušli Židia. V piatok 14. 10 je práve výročie úteku. Tento rok sa akcie zúčastnili aj žiaci našej  školy.

            • Napísali nám

            • Škola ďakuje všetkým študentom, ktorí uznávajú aj iné hodnoty ako iba tie materiálne, vedia sa podeliť aj o to málo čo majú a  nezištne myslia aj na iných. Ďakujeme.

            • Deň vegánstva a vegetariánstva

            •  V pondelok  3.10.2016  sa v rámci Dňa vegánstva a vegetariánstva  aj u nás uskutoční podujatie venované tejto  téme, spojené s ochutnávkou výrobkov.

            • SVETLO a ZVUK

            • Dňa 21.9. 2016 sme na Žilinskej univerzite navštívili vedeckú show Michaela Londesborougha -  SVETLO a ZVUK.  Videli sme veľmi zaujímavé experimenty na predvedenie  vlastností svetla a zvuku , Svet okolo nás vnímame predovšetkým zrakom a sluchom. I keď svetlo a zvuk považujeme za samozrejmosť, niektoré ich vlastnosti sú veľmi prekvapivé.

               

            • Odpovedáme

            • Otázka

              Na 5. ročnom gymnázium je aký hlavný cudzí jazyk, videla som anglicky a druhý francúzsky, alebo sú aj iné jazyky. Ako prebieha výučba hlavného jazyka.

              Odpoveď

              Štúdium na Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu je 5-ročné. Vyučovacími jazykmi sú slovenský a anglický jazyk. O tom, ktoré predmety sa vyučujú v anglickom jazyku sa môžete dozvedieť z dokumentu učebný plán školy, ktorý je zverejnený na webovom sídle školy v časti "Dokumenty" resp. "Školský vzdelávací program". Žiaci na gymnáziu si môžu vybrať na štúdium jeden z troch cudzích jazykov a to francúzsky, nemecký alebo ruský jazyk.

              Otázka

              Chcela by som sa spýtať, či už je stanovený termín na deň otvorených dverí na Vašej škole. Radi by sme sa prišli pozrieť a dozvedieť viac.

              Odpoveď

              Deň otvorených dverí na našej škole bude 18. novembra 2016. Aktuálne informácie o tomto dni a spôsobe prihlásenia sa budú zverejnené v polovici októbra, keďže na organizácii a obsahu sa ešte pracuje. Informácie budú zverejnené na našom webovom sídle.

            • Študujeme pre prax -uplatnenie v oblasti IT

            • Dňa 14.9.2016 sme na  na základe pozvania  kolegov z  Gymnázia VPT v Martine zúčastnili prednášky o uplatnení v oblasti IT.

              Dozvedeli sme sa o životných príbehoch  spätých  s IKT p. Andreja Ryboviča z VPT Žilina , ktorý celé podujatie moderoval, p. Michala Žarnaya zo spoločnosti Scheidt- Bachmann ,p.Vlastimila Kociána zo spoločnosti spoločnosti Kros . Aktivity IT kraja prezentovalp.Marián Koprda. Prišli aj zástupcovia Fakulty riadenia a informatiky ŽU, ktorí pre študentov doniesli zaujímavý projekt), na ktorom pracujú s vlastným operačným systémom.

              Cieľom prednášky bolo motivovať študentov k výbere informatiky ako svojho budúceho povolania. O prednášku prejavili záujem aj ďalšie stredné školy v Turci-  žiaci z gymnázia z Turčianskych Teplíc, z 8-ročného gymnázia A.Lettricha, zo Strednej priemyslenej školy v Martine, z gymnázia z Vrútok  a tak sa v klubovni martinského gymnázia stretlo spolu 120 študentov spolu so svojimi učiteľmi informatiky. Dakujeme hostiteľskej škole G VPT v MT za  možnosť zúčastniť sa a  dozvedieť sa  niečo o živote v praxi.

                     

            • Informovaný súhlas KOŽaZ 2016.

            • Základné informácie o kurze ochrany života a zdravia pre žiakov 3.ročníka a žiakov 4.ročníka, ktorí kurz neabsolvovali v školskom roku 2015/2016 nájdete pod ikonkou Dokumenty/tlačivá/informovaný súhlas/kurzy

            • Elektronická žiacka knižka v plnej prevádzke

            • Vážení rodičia,

              od nového školského roku 2016/2017 naša škola plne prechádza na elektronický systém, ktorý bude denne aktualizovaný. Rodičia a žiaci si tam tak  každý deň nájdu nielen informácie o dochádzke žiaka či známkach, ale aj o prebranom učive na hodinách a domácich úlohách. Taktiež je možné dané informácie vidieť cez aplikáciu Edupage v mobilnom telefóne. Prosíme preto rodičov, ktorí nemajú prihlasovacie údaje k elektronickej žiackej knižke, aby kontaktovali svojho triedneho učiteľa.

              Viera Kampošová, koordinátor pre E-žiacku knižku

            • Stravovanie -info k platbe a prihlasovaniu

            • Dobrý deň,

              viacerí rodičia žiakov prvého ročníka sa pýtate na prihlasovanie sa na stravu alebo platbu za stravu

              Stravu uhrádzate s nasledujúcimi údajmi: 

              číslo účtu:  SK77 8180 0000 0070 0047 9674

              variabilný symbol má 5 čísic: číslo 5 a štvorčíslie z vášho GS čísla  (Ak má niekto napr. GS1234, tak napíše 51234)

              do poznámky je potrebné napísať meno žiaka a BG (Jožko Haluška BG) 

              Čiastka, ktorú uhradíte je ľubovoľná. Pozor, na vašom stravovacom konte sa vám ukáže až do piatich dní od úhrady. 

              Vaše stravovacie konto si môžte skontrolovať na stránke www.stravovanie.gbas.sk

              - po načítaní stránky sa vám ukážu dve kolonky 

              Identifikačné číslo 

              Heslo

              Ak ste sa do systému ešte neprihlasovali, tak do kolonky identifikačné číslo vpíšete vaše GS číslo.

              Ak neviete vaše GS číslo, napíšte mail na zgombarska@gbas.sk a táto informácia vám obratom príde.

              Do kolonky Heslo nepíšete nič. Stlačíte Prihlásiť.

              Systém vás následne vyzve k voľbe nového hesla, ktoré už budete používať pri každom ďalšom prihlásení.

              S pozdravom,

              Zuzana Gombárska

            • Stretnutie s pánom prezidentom Andrejom Kiskom

            • Dňa 23.júna  sme mali možnosť   zúčastniť sa diskusie s pánom prezidentom Andrejom Kiskom na tému Informatika na školách  a následne  spolu so žiačkami aj  diskusie  Informatika pre dievčatá.

              Hlavnou organizátorkou je Petra Kotuliaková, zakladateľka Aj Ty v IT, iniciatívy na podporu dievčat v IT . Hosťami boli  Natália Kisková, Bluewolf, členka správnej rady AJ Ty v IT, Petra Cross- prvá československá softvérová vývojárka zamestnaná v Google San Francisco,Mária Virčíková, odborníčka na umelú inteligenciu, momentálne pôsobiaca v spoločnosti MATSUKO, Barbora Pavlíková, študentka vysokej školy v oblasti IT

              
               

                Podujatie sa konalo na  Gymnáziu VPT v Martine, ktorému  touto cestou ďakujeme sa  skvelú  príležitosť  otvorene  naznačiť  problémy, s  ktorými sa školstvo v rámci  informatiky potýka.

                 

              viac foto vo fotogalerii

               

            • Hodžova esej 2016

            • Vyhodnotenie 12. ročníka literárnej súťaže Hodžova esej 2016

                                          1.miesto          Peter Kromka              (Gymnázium, Lipany)

              2.miesto          Miroslava Mihaľová   (Spojená škola – bilingválna sekcia, Poprad)

              3.miesto          Klára Deketová          (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

              cena starostu obce Sučany  

              Natália Calíková         (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

              cena riaditeľa Ústavu politických vied SAV        

              Lucia Gloziková         (Stredná odborná škola agrotechnická, Topoľčany)

              cena mesta Martin

              Laura Beláková          (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany)

              cena prednostu Okresného úradu Žilina

              Nina Kadášová           (Gymnázium V. Paulinyho – Tótha, Martin)

               

              Všetkým  oceneným gratulujeme a    všetkým súťažiacim  ďakujeme za účasť. Želáme veľa  energie a inšpirácii do ďalších ročnikov.

                   

              podakovanie účastníka:

              Dobrý deň,

              za Vašu perfektnú organizáciu a veľmi príjemný deň sa Vám všetkým chceme poďakovať. Ocenenie, ktoré Lucia dostala, si veľmi vážime a pre ňu samu je to niečo výnimočné, keď vo svete orientovanom na dosiahnutie merateľného výkonu, niekto rozpoznal jej bohatý vnútorný svet a vyzdvihol verejne jeho hodnoty. Myslím, že si ten pocit ponesie v sebe po celý život.
              Ešte raz srdečne ďakujeme a do ďalších podujatí Vám držíme palce a prajeme veľa takých spokojných účastníkov ako sme my dnes. :-)

            • Módna prehliadka na hodine nemeckého jazyka

            • Dnešná hodina tretiackej nemčiny (16.6)sa premenila na veľkú módnu prehliadku. Skúsení moderátori a moderátorky nás v nemeckom jazyku sprevádzali veľkolepou módnou šou známych módnych značiek „Shopping queens“, „Starke gefährliche Damen“, „Starkenwagen“, „Pieschtanii“ a i., ktoré nám predstavili šarmantní modeli a modelky... :-)​

               

                 

            • Úspech v súťaži Jazykový kvet

            •  

              Gratulujeme Kláre Deketovej  k 1. miestu v celoslovenskom  finále súťaže Jazykový kvet, ktoré sa konalo 13.5.2016 .

              Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy  a zeláme veľa ďalších úspechov.

            • ISIC karty – oznam pre žiakov nultého ročníka

            • ISIC karty – oznam pre žiakov nultého ročníka BGMH v Sučanoch (žiaci prvého ročníka v školskom roku 2016/2017)

              Platnosť  ISIC kariet bude v septembri 2016 predĺžená novou nálepkou do 09/2017.

              Žiaci nultého ročníka, ktorí chú v lete využívať zľavy  ponúkané cez ISIC  si už odteraz  a do 30.6.2016 môžu prevziať ISIC karty

              1. Priamo v budove školy BGMH, na sekretariáte riaditeľa

              alebo

              1. Zaslaním obálky s vyplnenou  vašou spätnou adresou a ofrankovanou poštovou známkou do školy na adresu

              Bilingválne gymnázium Milana Hodžu

              Komenského 215

              038 52 Sučany

               

              V prípade, že nevyužijú ani  jeden spôsob doručenia,  získaju  kartu až na začiatku škol. roka 20016/2017 osobne v škole.

            • Celoslovenské kolo Biblickej olympiády

            • Prišli sme, videli sme a zvíťazili sme!

               

               

              Počas dní 18. – 19. 5. 2016 sme mohli byť prvýkrát súčasťou 15. ročníka celoslovenského kola Biblickej olympiády na základe výhry v diecéznom kole a zažívať malý zázrak. Ani sme netušili, že nás bude na „ďalekom východe“ v Zemplínskej Šírave čakať toľko úžasných zážitkov a k tomu sa pridá ešte vzácny bonus v podobe prvenstva.Doteraz sa nám nechce veriť, že sme skončili ako najlepší z najlepších.

              Prvý deň  súťaže sme navštívili vzácne pútnické pamiatky v Klokočove, v Lesnom a v Michalovciach. Zážitkom bolo pre nás aj stretnutie s charizmatickým vladykom Milanom Chauturom a do neskorých večerných hodín nechýbala ani zoznamovačka. Spoznali sme ďalších 9 najlepších tímov jednotlivých diecéz z celého Slovenska. Ten náš tvorili Aďka Škrková, Lujza Kočíková a Veronika Bergerová.

              Druhý deň už celé poobedie prebiehala súťaž, ktorá pozostávala zo šiestich náročných kôl, ktoré okrem vedomostí preverili interpretačné, prezentačné a štylistické zručnosti zamerané na Prvú knihu Samuelovu a Evanjelium podľa sv. Lukáša. V súťaži nám pomáhala aj motivácia zo strany otca biskupa Tomáša, ktorý prisľúbil víťaznému tímu účasť na svetovom stretnutí mládeže v Krakove, na ktorú sa už teraz veľmi tešíme! Aj tento úspech nás presvedčil o tom, že veci, ktoré robíme so zápalom a  láskou, prinášajú svoje ovocie. Utvrdzujú nás v tom, že v Biblickej olympiáde chceme pokračovať aj v novom školskom roku.