• Novinky

            • Štrajk!

            •  

              1. Riaditeľ Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov poskytuje žiakom 1. – 3. ročníka voľno na 28. novembra 2012.
              2. Organizácia vyučovania pre žiakov 4. a 5. ročníka na 28. novembra 2012 bude zverejnená na oznamoch pre žiakov v časti „SUPLOVANIE“.
              3. Školský bufet bude v prevádzke.
              4. Ukončenie štrajku

              Základná organizácia OZ pri Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu doručila riaditeľovi školy oznámenie o ukončení štrajku zamestnancov školy dňa 28.novembra 2012. Na základe uvedeného sa vo štvrtok 29. novembra 2012 vyučuje podľa platného rovrhu hodín pre žiakov 1. – 5. ročníka.

              1. Od 29. novembra 2012 bude zabezpečený obed v školskej jedálni podľa objednávky stravníkov.
               
            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

               

              dňa 30.11.2012 sa na našej škole uskutočnia konzultácie s predmetovými vyučujúcimi. Ponúkame Vám príležitosť dozvedieť sa viac o doterajších výsledkoch Vášho dieťaťa, či už boli výborné alebo menej uspokojivé. Budete mať možnosť osobne si vypočuť pochvalu alebo sa informovať o prípadných návrhoch na vylepšenie výsledkov. Vyučujúci sa Vám budú venovať v čase od 14.00 do 16.00. Aby ste čo najjednoduchšie našli vyučujúceho svojho dieťa v predmete, ktorý Vás zaujíma, ponúkame Vám prehľad v tabuľke, ktorá sa nachádza v časti Dokumenty.

               

              UPOZORNENIE: V hore uvedenom čase uprednostňujeme osobné konzultácie, preto Vám ďakujeme, že na telefonické konzultácie si nájdete iný čas v súlade s našim pracovným časom a konkrétny termín konzultácie si dohodnete s konkrétnym vyučujúcim (alebo cez triedneho učiteľa).

               

               

               

               

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            •  

               

               

              Poskytnutie voľna žiakom

              („RIADITEĽSKÉ VOĽNO“)

               

               

               

              Vážení rodičia, milí žiaci!

               

              1. Riaditeľ Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch v súlade s §150 ods.5 zákona č.245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov poskytuje žiakom 1. až 4.ročníka voľno na 26.novembra 2012.

               

              1. Organizácia vyučovania pre žiakov 5.ročníka bude zverejnená na oznamoch pre žiakov v časti „ZASTUPOVANIE“.

               

               

              1. Aktuálne informácie súvisiace so štrajkom a organizáciou vyučovania budú zverejňované na webovom sídle školy a na vstupných dverách do budovy gymnázia.

               

               

              Zdôvodnenie:

                    Základná organizácia OZ pri Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu doručila riaditeľovi školy oznámenie o vyhlásení štrajku zamestnancov školy, ktorý začína dňa 26.novembra 2012. Vzhľadom na uvedenú skutočnosť riaditeľ školy nevie zabezpečiť vyučovanie pre všetkých žiakov školy ani ich bezpečnosť a ochranu zdravia, a preto využíva ustanovenie zákona a poskytuje voľno žiakom, ako je to uvedené v bode 1. oznámenia.

               

               

               

                                                

                                                

                                                                                                RNDr. V. Dorovský

                                                                                                      riaditeľ školy

            • Úrad pre normalizáciu

            •  

               

               

               

               

              Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR ako koordinátor štátnej politiky kvality Slovenskej republiky vyhlásil a organizoval v poradí XIII.ročník súťaže Národná cena Slovenskej republiky za kvalitu 2012, ktorý sa uskutočnil pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky dňa 12.novembra 2012.

              Bilingválne gymnázium Milana Hodžu prevzalo ocenenie Effective user of CAF.

              Počas slávnostného večera vystúpili v programe aj žiaci gymnázia Marek Hoffreiter, Juraj Piatka a Igor Pargáč.

               

            • Ochrana života a zdravia

            •  

              Ochrana života a zdravia

              I. účelové cvičenie na ochranu života a zdravia pre žiakov prvého ročníka BGMH Sučany sa uskutoční 20. 11. 2012 (utorok)

              III. účelové cvičenie na ochranu života a zdravia pre žiakov druhého ročníka BGMH Sučany sa uskutoční 21. 11. 2012 (streda)

               

              Viac o programe, priebehu a témach účelových cvičení nájdete v sekcii: Dokumenty

               

               

            • Konečná stanica túžba v Slovenskom národnom divadle

            •  

              7. novembra sme sa zúčastnili predstavenia Konečná stanica túžba v Slovenskom národnom divadle. Určite to bol pre všetkých nezabudnuteľný zážitok, najmä pre tých z nás, ktorí ešte nikdy v SND neboli. Pozitívne dojmy boli znásobené nielen úžasnými hereckými výkonmi, ale aj tým, že dielo A Streetcar named desire od Tennesseeho Williamsa, ktorý bol zaňho ocenený Pulitzerovou cenou sme mali všetci načítané v origináli, pretože bolo súčasťou hodín anglickej literatúry v 4. ročníku. Toto prevedenie už mnohokrát stvárnenej hry sa dnes pýši populárnymi menami ako Tomáš Maštalír, Táňa Pauhofová alebo Diana Mórová a práve výkon Diany Mórovej bol pre väčšinu z nás najväčším zážitkom. Ďakujeme pedagogickému dozoru za zorganizovanie a dúfame , že sa takáto možnosť ešte vyskytne, aby sme sa mohli tešiť na ďalšie predstavenie.

              Viktória Ogurčáková, IV.C 

            • Exkurzia Oswiencim 24.10.2012

            • Najkrvavejšie masové zabíjanie počas druhej svetovej vojny pod hmlistou taktovkou Hitlera zanechalo jeden veľký výkričník v celosvetových dejinách. Výkričník v podobe koncentračných táborov v Poľsku a aj po Európe, ktoré slúžia ako múzeá holokaustu a zároveň ako hrôzostrašná spomienka a varovanie, aby sa nič podobné už nikdy nestalo. Raz za život by to mal vidieť každý. Zmení to skutočný pohľad na život, veď tieto zverstvá sa odohrali pred pár desiatkami rokov. V rámci poznávacej exkurzie, ktorú organizoval pán prof. Silvester Trnovec mohli žiaci našej školy, prevažne štvrtého ročníka, navštíviť toto miesto, na ktorom je aj po rokoch stále jasne cítiť smrť. Počas celodenného výletu sme navštívili múzeum v Birkenau a aj Auschwitz, ktorými nás previedli dve veľmi milé sprievodkyne, hovoriace samozrejme v anglickom jazyku. Ochotné odpovedať na každú jednu našu otázku, ktorá sa ich vlastných rodín neraz týkala, nás previedli trojhodinovou prehliadkou, ktorá v nás zanechala hlbokú impresiu. Obrazy z filmov a dokumentov zrazu dostali svoju reálnu podobu. 

               

               

               

               

            • Open Days in UK 2012

            • V dňoch 26. 10. az 1. 11. 2012 sa zúčastnili žiaci tretieho ročníka školskej exkurzie

              - Open days in UK 2012 -.

              Žiaci navštívili univerzity v Liverpoole, Edinburgu, Manchestri, Birminghame a Oxforde.

              Okrem toho mali možnost besedovať  so 14 bývalými žiakmi našej školy o podmienkach

              štúdia v Anglicku a Škótsku.

              Nadobudli informácie o týchto školách:

              University of Liverpool, J. Moores University in Liverpool, Liverpools Institute for Performing Arts,

              Edinburgh University, Napier University, Heriot Watt University,  Manchester University, Mancester Metropolitan University,

              Salford University, University of Oxford (Christ  Church College, Exeter College, New College),

              Oxford Brookes  University a Aston University of Birmingham.

               

               

               

               

            • 5. európska konferencia používateľov modelu CAF

            • Pracovná skupina pre inováciu verejných služieb (Innovative Public Services Group) pôsobiaca v rámci Európskej siete verejnej správy (EUPAN), v ktorej má Slovenská republika zastúpenie prostredníctvom Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR, v spolupráci s Európskou inštitúciou pre verejnú správu (EIPA) organizovala v tomto roku v poradí už 5. európsku konferenciu používateľov modelu CAF.

              Hlavnou témou konferencie bol „CAF as a driver for innovation.“

              Konferencia bola rozdelená na plenárne časti a paralelné časti. Témou plenárnej časti bolo „Setting the culture – making innovation happen“ a bola zameraná na charakteristiky modelu CAF, ako:

              1. The bottom-up approach
              2. Building knowledge
              3. The holistic approach
              4. Bringing the outside in

              V paralelných častiach bol vytvorený priestor pre 18 organizácií verejnej správy z rôznych krajín Európy, ktoré prezentovali dobrú prax. Bilingválne gymnázium Milana Hodžu sa

              predstavilo svojou prezentáciou

               

              Na konferencii bola prezentovaná i nová verzia modelu CAF 2013.

              Konferencia  bola určená pre vrcholových manažérov, politických poradcov a zamestnancov organizácií verejnej správy, ktoré implementovali model manažérstva kvality Spoločný systém hodnotenia (model CAF) alebo majú o jeho implementáciu záujem.

              Konferencia sa konala  v dňoch 27. – 28. septembra 2012 v Oslo, Nórsko.

              Každá členská krajina EÚ mala  stanovený počet účastníkov (zamestnanci organizácií verejnej správy, ktoré implementovali model CAF), ktorí mali možnosť zúčastniť sa konferencie.

            •  

              MATURITA 2013

               

              V zmysle §75 ods. 1 zákona 245/2008 Z.z. (školský zákon) žiak posledného ročníka príslušného vzdelávacieho programu študijného odboru v strednej škole do 30.septembra písomne oznámi triednemu učiteľovi predmety, ktoré si na maturitnú skúšku zvolil. Žiak so zdravotným znevýhodnením oznámi aj spôsob vykonania maturitnej skúšky.

               

              V zmysle §75 ods. 2 zákona 245/2008 Z.z. (školský zákon) žiak posledného ročníka príslušného vzdelávacieho programu študijného odboru v strednej škole, ktorý dobrovoľne koná maturitnú skúšku z ďalšieho predmetu, do 30.septembra písomne oznámi triednemu učiteľovi predmety, ktoré si na maturitnú skúšku zvolil. Žiak so zdravotným znevýhodnením oznámi aj spôsob vykonania maturitnej skúšky z ďalšieho predmetu.

               

              Tlačivo je zverejnené v časti DOKUMENTY na www.gbas.sk.

            • Dôležité informácie- STRAVOVANIE

            •  

               

              1) Stravovací systém je funkčný a jeho web verzia je na adrese www.gbas.sk/stravovanie prípadne na http://10.3.62.205:81/stravovanie,

               

              2) Číslo účtu, na ktorý je potrebné uhradiť poplatok je:  3006187180/5600, do poznámky je potrebné napísať BG zároveň aj meno žiaka, obed je možné objednať až po uhradení poplatku na účet,

               

              3) Všetci žiaci si musia vypísať prihlášku na stravovanie, ktorú si stiahnu zo stránky http://www.gymmt.sk/,

               

              4) Cena obeda pre žiaka je 1,12 €

               

                     Kontakt:  p. Lisíková- vedúca školskej jedálne, tel.č. 4213032, jedalen@gymmt.sk

               

               

            • Prázdninové priania

            •  

              Milí žiaci,

               

              Príjemné prežitie letných prázdnin, plných zážitkov a dobrodružstiev, modrú oblohu, svieži vzduch, osviežujúci vánok, životodarnú vlahu, zelenú trávu, rozkvitnuté lúky, farebné sny, stretnutia plné zaujímavých a múdrych ľudí, exotické vône, napínavé čítanie, zdravý pohyb, podnetné inšpirácie a ... skrátka fantastické leto vám všetkých želajú vaši učitelia.

               

               

              Milí rodičia,

               

              V čase prázdnin želáme aj vám príjemné dovolenkovanie s vašimi deťmi. Ďalší školský rok je za vami. Aj tento rok bol aj vďaka našim žiakom úspešný. Všetci si zaslúžia nejakú tú odmenu a poďakovanie. Doprajte si teda pár nádherných spoločných chvíľ, ktoré budú odmenou, poďakovaním aj prísľubom ďalších takých dní, mesiacov a rokov pre nás všetkých, ktorých príslušnosť je Bilingválne gymnázium Milana Hodžu.

               

               

              Vážení partneri,

               

              Všetkým Vám ďakujeme za pomoc, podporu a spoluprácu v uplynulom šk. roku. Aj vďaka  vám žiakom, učiteľom a ostatným zamestnancom sa vcelku pracovalo dobre a mohli sme opätovne  svojimi výsledkami potešiť aj vás. Želáme vám všetkým pekné dovolenky, nové nápady a inovácie, ktoré vám v budúcnosti prinesú spokojnosť so sebou i výsledkami vašej práce.

               

                                                                                                                                           Zamestnanci BGMH v Sučanoch 

               

               

               

            • Efektívny používateľ modelu CAF

            •  

               

              ÚNMS SR, národný organizátor Externej spätnej väzby modelu CAF udelil našej škole- Bilingválnemu gymnáziu Milana Hodžu titul " Efektívny používateľ modelu CAF",viac pod ikonkou Dokumenty (dokument CAF).

               

               

               

               

            • Vyhodnotenie 8. ročníka literárnej súťaže Hodžova esej 2012

            •  

              1.miesto            

                                   

              Zina   Beznáková            Dubnica nad Váhom

               

               

              2.miesto    

                                           

              Lucia  Brutovská              Poprad

                                                                      

              Michaela Koščová            Žilina

               

                                                       

              3.miesto       

                            

                         

              Zdenka Fecskeová             Dolný Kubín                                                   

                                                                      

              Andrea Martišová               Trenčín

               

                                                   

              cena starostu obce Sučany            Diana Motúzová             Považská Bystrica

               

               

               

            • VYHODNOTENIE HODŽOVEJ ESEJE 2012

            • Vyhodnotenie 8. ročníka literárnej súťaže HODŽOVA ESEJ 2012, organizovanej pod záštitou predsedu vlády SR, sa uskutoční 28. júna 2012 o 10:30 v priestoroch školy za prítomnosti odbornej komisie SAV a ďalších hostí.

                 Tešíme sa na všetkých účastníkov súťaže.

               

               

               

            • POZVÁNKA PLENÁRNE ZRPŠ

            •  

                   Vážení rodičia,
               
              dňa 23. júna 2012 – v sobotu  sa v telocvični školy o 9:00 hod uskutoční plenárne zasadnutie ZRPŠ, na ktoré vás pozývame. 
              Program:
              1. Otvorenie a privítanie
              2. Voľba komisií
              3. Správa o činnosti ZRPŠ v školskom roku 2011/ 2012
              4. Správa o čerpaní rozpočtu ZRPŠ
              5. Správa o činnosti Študijného fondu, n.o.
              6. Návrh rozpočtu ZRPŠ pre školský rok 2012/2013
              7. Návrh členského príspevku ZRPŠ pre školský rok 2012/2013
              8. Správa o výchovno-vzdelávacích výsledkoch a aktivitách školy
              9. Uznesenie a záver
               
                   Veríme, že i napriek svojim iným povinnostiam sa zúčastnite stretnutia rodičov na pôde gymnázia a následne tradičnej záhradnej slávnosti.
               
              Na stretnutie s vami sa tešia pedagogickí zamestnanci a členovia výboru ZRPŠ
               
              MUDr. Igor Habánik, v.r.
                   predseda ZRPŠ
               
               
              Prečo je dôležité byť na plenárnom zasadnutí ZRPŠ?
              Môžete sa dozvedieť informácie ako napríklad:
              stratégia školy vo vyučovaní akademických predmetov v anglickom jazyku,
              zmluva medzi ZRPŠ a školou v oblasti zabezpečovania a zlepšovania podmienok výchovy a vzdelávania pre žiakov školy
              implementácia komplexného manažovania kvality na škole z pohľadu externých hodnotiteľov
               
              a vyjadriť svoj názor a spokojnosť, resp. nespokojnosť s fungovaním školy.
               
               
               
               
               
            • „Efektívny používateľ modelu CAF.“

            • Dňa 14. júna 2012 sa uskutočnilo hodnotenie Externej spätnej väzby modelu CAF tímom externých hodnotiteľov z Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo v zložení Ing. Alexander Tomčík, vedúci hodnotiteľ a Ing. Katarína Verešová, hodnotiteľ a za prítomnosti riaditeľa školy, členov CAF tímu, zástupcu zamestnancov, zástupcov kľúčových zainteresovaných strán školy: žiakov – Petra Trubinská, Kristián Filip, rodičov – Ing. Turčányi a Krajského školského úradu v Žiline – Ing. Hičík.

              V záverečnom zhrnutí výsledkov Externej spätnej väzby hodnotitelia vyjadrili odporúčanie pre Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo udeliť Bilingválnemu gymnáziu Milana Hodžu titul

                                                                    „Efektívny používateľ modelu CAF.“